Kulinaria
Pierogi pieczone
Pierogi pieczone wzięły udział w konkursie "Świąteczno-sylwestrowe potrawy". Zdobyły uznanie jury. Konkurs zorganizowało stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania "GRYF" Ziemia Jędrzejowska. KGW w Mnichowie otrzymało nagrodę rzeczową i podziękowanie.
Oto przepis na pieczone pierogi z farszem mięsnym i grzybowym.
Składniki:
- Ciasto: 3 szklanki mąki, 5 dag drożdży, 2 jajka, 1/2 szklanki śmietany 18%, 1 kostka masła, szczypta soli;
- Farsz mięsny: 1/2 kg mięsa wołowego, 70dag kapusty, 2 cebule;
- Farsz wigilijny: 30dag suszonych grzybów, 70 dag kiszonej kapusty, 3 cebule, olej.
Sposób przyrządzenia:
- Ciasto zarobić z podanych składników, rozwałkować i wykroić szklanką koła. Na ciasto wyłożyć farsz, zlepić pierożki, posmarować je roztrzepanym jajkiem i piec w temperaturze 180 stopni prze około 20 minut.
- Farsz mięsny: kiszoną kapustę ugotować, odcisnąć i drobno pokroić, 2 cebule zeszklić na oleju. Ugotowane mięso skręcić przez maszynkę, wymieszać z kapustą, dodać cebulę, pieprz, sól i majeranek.
- Farsz wigilijny: grzybki namoczyć na noc i ugotować. Kapustę ugotować do miękkości, odcedzić, przepuścic przez maszynkę razem z grzybami, dołożyć do farszu zeszkloną cebulę, doprawić pieprzem i solą.
Stanisława S. z Koło Gospodyń Wiejskich w Mnichowie
Barbara Maria P. z KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH W KARNIOWICACH
Witajcie. Nasze koło z Karniowic również piecze takie pierogi z kapustą i grzybami, podajemy je z barszczem zawsze na spotkanie opłatkowe z osobami samotnymi. I również za nie mamy I miejsce w konkursie potraw.
10 lut 2016, 22:07:36
Gall Anonim
Mniam, mniam :)
11 lut 2016, 08:41:36
Stanisława S. z Koło Gospodyń Wiejskich w Mnichowie
Gratuluję Kołu Gospodyń Wiejskich w Karniowicach za zdobycie I miejsca w konkursie potraw , szczególne uznanie za przygotowywanie pierogów pieczonych na spotkanie opłatkowe z osobami samotnymi
23 lut 2016, 00:23:30