Aktualności

Aktualności ogólnopolskie

0 0

Aktualności ogólnopolskie

0 0

Aktualności ogólnopolskie

0 0

Aktualności ogólnopolskie

0 0

Aktualności ogólnopolskie

0 0

Aktualności ogólnopolskie

Seniorze, zadbaj o swoją odporność!

Wraz z wiekiem słabną naturalne mechanizmy obronne organizmu, dlatego to właśnie osoby starsze powinny ze szczególną uwagą dbać o zwiększenie odporności. Poniżej znajdziesz zalecenia dietetyka klinicznego, które wesprą Twoje zdrowie.   1. Jedz różnorodne posiłki – 50% Twojego talerza powinny zajmować warzywa (i owoce), 25% produkty zbożowe i warzywa skrobiowe, 25% białko. Do posiłków dodawaj porcję dobrego tłuszczu. 2. Przynajmniej 2 razy w tygodniu jedz rybę – to doskonałe źródło kwasów z rodziny Omega 3. 3. Zadbaj o jelita – jedz produkty zawierające błonnik pokarmowy (pełnoziarniste pieczywo, kasze, ryż, płatki owsiane, surowe warzywa i owoce). 4. Wprowadź do swojej diety kiszonki. 5. Doprawiaj dania kurkumą i imbirem – działają przeciwzapalnie i wspierają pracę układu odpornościowego. 6. Staraj się dodawać do swoich posiłków czosnek. To warzywo wykazuje silne działanie przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne, dlatego może być świetnym wsparciem w walce z rozwijającą się infekcją. 7. Ogranicz spożycie cukru. Jego nadmiar może negatywnie wpływać na pracę układu odpornościowego. Jeśli masz ochotę na słodką przekąskę – zamiast po czekoladę, sięgnij po koktajl na bazie owoców bogatych w beta karoten lub witaminę C, takich jak porzeczka, aronia, czy pomarańcze. 8. Wysypiaj się i zadbaj o relaks. Stres i przemęczenie znacznie obniżają odporność i zwiększają ryzyko infekcji.  9. Ruszaj się! Wybierz aktywność, która sprawia ci przyjemność - regularne spacery, rower czy nawet praca w domu i ogrodzie. Ruch to ważny element budowania odporności. 10. Suplementuj witaminę D3. W okresie jesienno-zimowym nie produkujemy jej  w wystarczających ilościach, dlatego powinniśmy ją suplementować. O pomoc w doborze dawki poproś lekarza lub farmaceutę. Nie rób tego sam!   Autor: Katarzyna Nowak, dietetyczka programu Fundacji Biedronki „Danie Wspólnych Chwil”, w którym Koła Gospodyń Wiejskich organizują spotkania przy wspólnym stole dla samotnych seniorów z terenów wiejskich. Czytaj dalej

0 0

Aktualności ogólnopolskie

Ogólnopolski Miesięczny Protest Rolników

Główne postulaty Ogólnopolskiego Protestu Rolników   I. STOP dla niekontrolowanego importu towarów rolno-spożywczych z Ukrainy i innych krajów poza unijnych niestosujących norm Unii Europejskiej!   Europejskich rolników obowiązują koszty i regulacje, którym nie podlegają producenci rolni z Ukrainy oraz innych krajów spoza Wspólnoty. Dopuszczenie na rynek europejski towarów rolno-spożywczych z krajów pozaunijnych, bez żadnych regulacji, jest skrajną nieodpowiedzialnością Komisji Europejskiej i zagraża naszemu istnieniu. Zagraża bezpieczeństwu żywnościowemu Europejczyków!   II. ŻĄDAMY rewizji Wspólnej Polityki Rolnej. WPR powinna być spójną polityką regionów uwzględniając specyfikę rolnictwa na danym terenie.     PROTESTUJEMY przeciwko ograniczeniu produkcji roślinnej i zwierzęcej i nakładaniu kolejnych obostrzeń środowiskowych wynikających z Europejskiego Zielonego Ładu (ekoschematy, ugorowania).   ŻĄDAMY zmian w ekoschematach i warunkowości: mniej biurokracji a więcej biologizacji.   NIE dla gwałtownych i nieprzemyślanych zmian w produkcji rolnej. Nowe systemy należy wprowadzać najpierw w ośrodkach badawczych lub w gospodarstwach wdrożeniowych, demonstracyjnych na danym terenie. Podstawą powinien być zrównoważony rozwój, w którym zawierać się będą różne systemy produkcji i certyfikacji, jak produkcja integrowana, ekologiczna oraz w przyszłości produkcja zrównoważona po zdefiniowaniu jej na poziomie Komisji Europejskiej.   WNIOSKUJEMY o większą ilość i możliwość zmian Krajowego Planu Strategicznego w ciągu roku i w całym okresie trwania perspektywy budżetowej 2023-2027.   ŻĄDAMY nowej strategii dla rozwoju rolnictwa w Unii Europejskiej!   ŻĄDAMY POLITYKI ROLNEJ A NIE POLITYKI W ROLNICTWIE!     EUROPA - postulaty   I . #UkrainaUE   STOP dla niekontrolowanego importu towarów rolno-spożywczych z Ukrainy i innych krajów pozaunijnych niestosujących norm UE! ŻĄDAMY przygotowania strategii akcesyjnej Ukrainy do Unii Europejskiej w obszarze rolnictwa z podziałem na sektory!    II . #RynekUE   1) ŻĄDAMY ustanowienia ceł i kontyngentów taryfowych w wymianie handlowej towarów rolno-spożywczych pomiędzy Unią Europejską, a innymi krajami! Towary sprowadzane na teren UE powinny spełniać normy UE. Powinny przechodzić badania na pozostałości substancji aktywnych. To, co jesteśmy w stanie wyprodukować w UE podlega ochronie! 2) ŻĄDAMY  nowej strategii dla rozwoju rolnictwa UE! 3) ŻĄDAMY zmiany zasad skupu interwencyjnego w UE oraz urealnienia poziomu cen, których osiągnięcie umożliwia uruchomienie tego mechanizmu!   III. #WPR   ŻĄDAMY rewizji Wspólnej Polityki Rolnej. WPR powinna być spójną polityką regionów uwzględniającą specyfikę rolnictwa na danym terenie (drugi główny postulat).   POLSKA - postulaty   I. #ZIEMIA   KONSTYTUCJA RP (art. 23): “Podstawą ustroju rolnego państwa jest gospodarstwo rodzinne.” Dzierżawa jest pełnoprawną formą rozdysponowywania gruntów z Zasobu WRSP. ŻĄDAMY rozdysponowania wśród rodzinnych gospodarstw rolnych ziemi powracającej do Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa z tzw. trzydziestek. Zgodnie z prawem spółki, które nie wyłączyły dobrowolnie 30% dzierżawionych państwowych gruntów po upływie terminu umowy dzierżawy nie mają już prawa pierwokupu ziemi, ani prawa do przedłużenia dzierżawy.     II. #HODOWLA   1) ŻĄDAMY odejścia od pomysłów ograniczania lub zakazywania chowu i hodowli zwierząt w Polsce. Nie zgadzamy się na delegalizowanie sektorów, których działanie jest legalne na poziomie UE. Próby zamykania hodowli zwierząt futerkowych odczytujemy, jako pierwszą barierę na drodze do wprowadzenia dalszych ograniczeń w produkcji zwierzęcej oraz brak zrozumienia kooperacji zachodzących pomiędzy sektorami w rolnictwie. 2)  ŻĄDAMY ustanowienia sektora chowu i hodowli zwierząt, jako sektora strategicznego dla rozwoju gospodarki rolnej naszego kraju. Specjalizacją naszego kraju poza produkcją roślinną powinna być rosnąca produkcja zwierzęca, która stanie się lokalnym rynkiem zbytu dla pasz w jakości innej niż konsumpcyjna. 3) ŻĄDAMY  opracowania i wdrażania sektorowych planów rozwoju poszczególnych działów produkcji zwierzęcej. Chcemy zapewnienia ciągu hodowlanego oraz ciągłości produkcji. 4) ŻĄDAMY ułatwień w realizacji inwestycji na obszarach wiejskich. Wieś to miejsce to prowadzenia produkcji rolnej. Dziś blokowanie inwestycji na terenach wiejskich stało się normą. 5) ŻĄDAMY rozdzielenia produkcji roślinnej i zwierzęcej przy szacowaniu strat w gospodarstwach hodowlanych (susza).     III. #UPRAWA   1)  ŻĄDAMY regulacji prawnych, które pozwolą chronić opłacalności w produkcji roślinnej i będą zabezpieczały gospodarstwa rolne przed gwałtownymi wzrostami kosztów produkcji oraz gwałtownymi spadkami cen skupów poniżej kosztów opłacalności. 2) ŻĄDAMY sprzedaży za pośrednictwem Krajowej Grupy Spożywczej, w formie komisu, nawozów z polskich zakładów chemicznych. 3) ŻĄDAMY deklaracji utrzymania dopłat do paliwa rolniczego na poziomie 2 złotych. 4) ŻĄDAMY utrzymania w 2024 roku wysokości środków pomocowych do wszystkich zbóż, rzepaku, owoców oraz innych na poziomie z 2023 roku w związku z destabilizacją rynków spowodowaną napływem produktów rolnych spoza Unii Europejskiej. 5) ŻĄDAMY wypłaty środków pomocowych w związku z destabilizacją rynków w 2023 roku spowodowanym napływem zbóż i produktów rolno-spożywczych z Ukrainy gospodarstwom rolnym dokonującym sprzedaży produktów rolnych w systemie giełdowym. 6)  ŻĄDAMY zmiany terminu możliwości stosowania nawozów azotowych z 1 marca na 1 lutego. 7) ŻĄDAMY ustalenia terminu obowiązku utrzymania poplonów ozimych na 01 luty. 8) ŻĄDAMY  przywrócenia możliwości stosowania środków ochrony roślin zawierających chloropiryfos i dimetoat. Postulat wymaga konsultacji z branżą pszczelarską. Stosowanie i obrót tych środków winno być pod ścisłą kontrolą. 9) ŻĄDAMY uruchomienia pomocy suszowej dla gospodarstw rolnych za lata 2022 oraz 2023 oraz wprowadzenia możliwości odwołania się od wyników szacowania strat suszowych. 10) ŻĄDAMY stałego zwrotu za materiał siewny, tak aby był on liczony do hektara a nie dzielony przez pulę środków przeznaczonych na ten cel. 11) ŻĄDAMY wsparcia gospodarstw rolnych, ogrodniczych oraz sadowniczych w związku z drastycznym wzrostem kosztów energii spowodowanych wojną na Ukrainie. 12) ŻĄDAMY doprecyzowania definicji zboża energetycznego i kontroli jego drogi.     IV. # PRZETWÓRSTWO   1) ŻĄDAMY działań ukierunkowanych na rozwój przetwórstwa rolno-spożywczego i jego powiązanie z polskim rolnikiem. 2) ŻĄDAMY rozwoju Krajowej Grupy Spożywczej (krajowych gestorów) w formule współpracy państwa i rolników. 3) ŻĄDAMY  powrotu Krajowej Grupy Spożywczej oraz spółek strategicznych dla rozwoju polskiego rolnictwa pod nadzór Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. 4) ŻĄDAMY wsparcia Państwa dla rozwoju spółdzielczości, w tym spółdzielni rodzinnych. 5) ŻĄDAMY uwzględnienia w ramach Funduszu Ochrony Rolnictwa spółdzielni rolników. 6) ŻĄDAMY ograniczenia rozmnażania i sprzedaży materiału szkółkarskiego - tylko licencja.   V. #RynkiROL   1) ŻĄDAMY przepisów ułatwiających sprzedaż bezpośrednio od rolników oraz lokalnych przetwórców w sieciach handlowych. 2) ŻĄDAMY  mechanizmów chroniących rolnika przed nieuczciwymi kontrahentami. 3) ŻĄDAMY wdrożenia systemu monitoringu produktów rolno-spożywczych. 4) ŻĄDAMY analizy i wynikających z niej działań dotyczących budowy strategicznych elementów zabezpieczających możliwości eksportowe, przeładunkowe, magazynowe takie jak: agro porty, magazyny, TLS, drogi w tym kolejowe i wodne. 5) ŻĄDAMY utworzenia systemu zapewniającego rolnikowi dostęp do rzetelnych danych rynkowych. Dane dotyczące stanów magazynowych, spodziewanych plonów etc. powinny leżeć u podstaw decyzji rolnika. 6) ŻĄDAMY rozwoju infrastruktury elektro-energetycznej na obszarach wiejskich. Rozwój OZE, biogazowni nie będzie możliwy bez odpowiedniej ilości przyłączy i odpowiednich regulacji prawnych. 7) ŻĄDAMY deklaracji utrzymania i dalszego rozwoju udziału biokomponentów w paliwach. 8) ŻĄDAMY poprawy w dostępności do kredytów i ubezpieczeń dla rolnictwa i przetwórstwa rolno-spożywczego.   VI. #ŚRODOWISKO   1) ŻĄDAMY  uregulowania kwestii odszkodowań z tytułu strat w uprawach wyrządzanych przez gatunki prawnie chronione oraz weryfikacji list gatunków chronionych. Rolnicy są największą grupą społeczną w Polsce zaangażowaną w ochronę przyrody. Problem w tym, że nas na to już nie stać. 2) OCZEKUJEMY współpracy ze stroną rządową oraz kołami łowieckimi w zakresie ograniczania szkód łowieckich w rolnictwie. 3) OCZEKUJEMY podjęcia dialogu w temacie stosowania azotu w gospodarstwach. Rolnik posiada wiedzę i umiejętności rolnicze. Powinien decydować o stosowaniu azotu w produkcji rolnej. Dbałość o gospodarstwo rolne jest równoznaczne z dbałością o środowisko naturalne! 4) OCZEKUJEMY ułatwień w uzyskiwaniu decyzji środowiskowych.     Celem działania jest prowadzenie DIALOGU w oparciu o ZESPOŁY SEKTOROWE/PROBLEMOWE z udziałem rolników, strony rządowej, administracji, ekspertów (możliwość współpracy zdalnej).   *Zdjęcie NSZZ „Solidarność" Rolników Indywidualnych Piotrków Trybunalski jest na Placu Targowym w Radomsku Czytaj dalej

0 0

Aktualności ogólnopolskie

Tłusty czwartek - tradycja, smakołyki i kultura

Tłusty Czwartek to jedno z najbardziej wyczekiwanych świąt kulinarnych w Polsce, obchodzone zwykle w lutym, dokładnie siedem tygodni przed Wielkanocą. To dzień, w którym wszyscy z przyjemnością sięgają po pączki, chrust czy faworki, próbując zaspokoić swoje łaknienie słodkości przed okresem Wielkiego Postu.   Początki tradycji Tłustego Czwartku w Polsce sięgają średniowiecza i związane są z praktykami związanymi z okresem przed Wielkim Postem. Według katolickiego kalendarza liturgicznego, Tłusty Czwartek przypada 52 dni przed Wielkanocą, a więc zawsze między 2 lutego a 10 marca. To czas, kiedy tradycyjnie spożywa się kaloryczne potrawy, zwłaszcza te, które zawierają tłuszcze i cukry.  „Kto w tłusty czwartek nie zje pączków kopy, temu myszy zniszczą pole i będzie miał pustki w stodole!” Głównym bohaterem Tłustego Czwartku są oczywiście pączki. To smażone ciastka, często nadziewane różnymi kremami, dżemami, orzechami lub lukrem. W dniu obchodów, cukiernie i piekarnie prezentują bogate warianty pączków, zachęcając klientów do spróbowania różnych smaków. W różnych regionach w Polsce pączki mogą nosić też różne nazwy:  "paczek", "faworek" czy "kiełbaski". Lokalne gwara i zwyczaje wpływają na nazewnictwo potraw, a wybór pączka staje się w Polsce niemal ceremonią i swoistą tradycją.  20 żółtek i 15 jaj!  Autorka, niezwykle popularnych poradników dla gospodyń i książek kucharskich, prezentuje taki przepis na pączki z… 20 żółtek i 15 jaj! W wydanej w 1866 roku książce Lucyny Ćwierczakiewiczowej pt. „Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów spiżarnianych oraz pieczenia ciast" czytamy:  „Pół kwartą mleka gorącego zaparzyć pół kwarty mąki i doskonale wyrobić, gdy przestygnie wlać 4 łuty drożdży, rozdrobnionych w kwaterce mleka zimnego. Gdy to wyrośnie wsypać pół funta cukru, 20 żółtek i 15 całych jaj, dla zapachu trochę gorzkich migdałów i sypać tyle mąki, aby ciasto było wolne. Następnie wyrabiać z godzinę, na wyrabianiu ciasta bowiem zależy dobroć pączków, gdy dostatecznie wyrobione dodać pół funta masła młodego rozpuszczonego trochę; gdy zacznie ciasto dobrze rosnąć, wyrzucić lekko na stolnicę mąką posypaną, rozciągnąć ręką, dobrze nakładać konfiturami, których powinno być wiele i to bez syropu nie inne jak wiśniowe, malinowe lub marmolada gęsta bardzo; zawijać jak pierogi, szklanką obrzynać, obsypać mąką i układać na sito w ciepłem miejscu; jak dobrze podrosną, wrzucać na gorący szmalec wyrośniętą stroną, w czasie smażenia wstrząsać rondlem. Próbować kawałkiem ciasta czy szmalec gorący, gdyż takowy nigdy się nie zagotuje, choćby się spalił; jeżeli ciasto rzucone rumieni się, to już dobre, jeżeli zaś blade, to jeszcze szmalec nie dość gorący. Po wyjęciu natychmiast cukrem obsypać.”   „Gdy w tłusty czwartek człek w jedzeniu pofolguje, łaskawy Pan Bóg grzech obżarstwa daruje.” Oprócz pączków, na stołach pojawiają się również inne słodkie przysmaki, takie jak chrusty czy faworki. Chrusty to cienkie paski ciasta, podsmażane i posypywane cukrem pudrem, a faworki to delikatne, chrupiące warkocze ciasta smażonego w głębokim tłuszczu. Te smakołyki zazwyczaj pojawiają się w różnych regionach Polski pod różnymi nazwami i w nieco odmiennych formach, co świadczy o różnorodności regionalnych tradycji kulinarnej.  „Od tłustego czwartku do Zmartwychwstania - ścisły post się kłania.” Warto zaznaczyć, że Tłusty Czwartek to nie tylko kulinarna uczta, ale także element polskiej kultury i tradycji. O paczkach pisał już Mikołaj Rej w „Żywocie człowieka poczciwego”: „Mnieysi stanowie pieką kreple, więtsi torty”. Kreple to były twarde pączki. Ksiądz Jędrzej Kitowicz w "Opisie obyczajów za panowania Augusta III" pisał: "Staroświeckim pączkiem trafiwszy w oko, mógłby go był podsinić, dziś pączek jest tak pulchny, tak lekki, że ścisnąwszy go w ręku, znowu się rozciąga i pęcznieje jak gąbka do swojej objętości, a wiatr zdmuchnąłby go z półmiska". W XVIII wieku do paczków zaczęto używać drożdży i wtedy ciasto stało się zdecydowanie bardziej puszyste.  „Tłusty czwartek pączkami fetuje, a od Popielca ścisły post szykuje”.   Obchody Tłustego Czwartku mają również swoje korzenie w obrzędach ludowych. W niektórych regionach organizowane są festyny, jarmarki czy konkursy na najsmaczniejsze pączki. W Małopolsce, w Krakowie Tłusty Czwartek jest nazywany combrowym czwartkiem. A wszystko to dzięki legendzie. Podobno w średniowieczu lub XVII wieku w Krakowie rządził burmistrza Combra, człowiek zły i surowy dla przekupek, które sprzedawały na krakowskim rynku. Zły burmistrz umarł w Tłusty Czwartek i dlatego w każdą rocznicę śmierci krakowskie kobiety urządzały huczną zabawę i tańce. Do dziś to czas, kiedy wszyscy, bez względu na wiek czy wyznawaną religię, chętnie biorą udział w tej radosnej tradycji, dzieląc się smakołykami z bliskimi, przyjaciółmi i rodziną. Spotkania przy stole zapełnionym słodkościami stają się okazją do wspólnego świętowania i delektowania się smakami. „Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła.”  • Dawno, dawno temu jadano pączki ze słoniną lub boczkiem, które sowicie popijano wódką. • Klasyczny pączek ma 300-400 kcal i jest smażony na smalcu. Mniej kaloryczną wersją pączków są pączki pieczone.  • Żeby spalić kalorie jednego pączka, trzeba biec 30 minut.  • Statystyczny Polak w Tłusty Czwartek zjada 2,5 pączka.  • Około 5 % Polaków w czasie nie zjada ani jednego pączka.    Tłusty Czwartek w Polsce to nie tylko dzień, w którym spożywa się niezliczoną ilość pączków, ale także okazja do przeżywania tradycji i kultywowania wspólnych momentów. To czas, w którym polska kuchnia i kultura jednoczą się w radosnym świętowaniu końca karnawału.  Opracowała: Sylwia Skulimowska  Pączki na krochmalu   20 dkg drożdży 2 kg mąki (1 kg krupczatki, 1 kg tortowej) 1 szklanka cukru 1 kostka masła 18 – 20 żółtek 4 łyżki mąki ziemniaczanej (zrobić 1 litr krochmalu)   Masło rozpuścić, zrobić rozczyn z 1/2 ciepłej szklanki mleka, drożdży i trochę cukru. Wszystkie składniki łączymy razem z krochmalem i rozczynem. Wyrabiamy około 30 minut. Pod koniec wyrabiana wlewamy masło. Formować pączki, nadziewać marmoladą i zaczekać aż wyrosną. Smażyć na głębokim oleju. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.   Faworki   25 dkg mąki 2 żółtka 1 jajko całe, 2 – 4 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka spirytusu lub octu 0,5 kg smalcu (lub olej) cukier poder do posypania   Wszystkie składniki wyrabiamy. By ciasto napowietrzyć trzeba porzucać je o stolnicę. Rozwałkować, powycinać. Przed wkładaniem do tłuszczu rozciągnąć faworek w celu tworzenia się bąbli.   Pączki serowe   4 jajka 1,5 szklanki mąki 3 łyżki cukru 1 łyżeczka sodki lub proszku do pieczenia 1 łyżeczka spirytusu lub octu 0,5 kg sera białego zapach   Jajka ubić z cukrem, dodać zmielony ser, wsypać mąkę, sodkę, spirytus, zapach. Wymieszać. Formować małe kuleczki rękami posmarowanymi oliwą. Piec na tłuszczu.   Wole oczy   0.5 paczki masła 0.5 szklanki cukru 3 łyżki kwaśnej śmietany jabłka, czerwony dżem 1,5 szklanki mleka 1 łyżka proszku 2 jajka   Produkty podgrzać około 5 min. Po ostygnięciu dodać 1,5 szklanki mąki, 1 łyżkę proszku do pieczenia, 2 jajka. Wymieszać, wyłożyć do foremki, położyć wydrążone połówki jabłek wypełnione (gniazdo nasienne) dżemem. Do ciasta można dołożyć łyżeczkę cynamonu. Upiec!   Smacznego!   Anna Janicka  Czytaj dalej

0 0

Aktualności ogólnopolskie

Konkurs dla Kół Gospodyń Wiejskich o Nagrodę Małżonki Prezydenta RP - IV edycja

Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w IV edycji Konkursu zainicjowanego przez Małżonkę Prezydenta RP - Agatę Kornhauser-Dudę, który został objęty Jej Honorowym Patronatem. Adresatami tegorocznego Konkursu, są tak jak w latach ubiegłych Koła Gospodyń Wiejskich wpisane do Krajowego Rejestru Kół Gospodyń Wiejskich, o których mowa w ustawie z dnia 9 listopada 2018 r. Konkurs dla Kół Gospodyń Wiejskich o Nagrodę Małżonki Prezydenta RP organizowany jest przez Kancelarię Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej. Kluczowym celem Konkursu jest ukazanie wielopłaszczyznowej i róznorodnej działalności Kół Gospodyń Wiejskich w obszarach: społecznym, kulturalnym oraz edukacyjnym. Konkurs ma także na celu prezentację i promocję aktywności KGW w zakresie: • działań prospołecznych, które spajają i aktywizują lokalne społeczności oraz wpływają na rozwój przedsiębiorczości kobiet, • kultywowania, popularyzowania i utrwalania najbardziej wartościowych kulturowych tradycji regionalnych, m.in. folkloru, tradycji kulinarnych oraz działalności rękodzielniczej, • przekazywania zainteresowania twórczością ludową kolejnym pokoleniom oraz wychowania młodzieży w duchu poszanowania tradycyjnych wartości. Zgłoszenia do Konkursu będą przyjmowane do 31 marca 2024 r. Aby wziąć udział należy poprawnie wypełnić i podpisać kartę zgłoszeniową, a nastepnie przesłać ją pocztą elektroniczną na adres: konkurs.KGW@prezydent.pl. Dodatkowo należy przesłać potwierdzenie wpisu Koła do rejestru oraz krótki amatorski materiał audiowizualny, który został przygotowany i nagrany przez Koło, obrazujący i promujący Koło. Materiał nie może przekraczać 120 sekund. Materiał audiowizualny powinien: zawierać nazwę KGW oraz logo (w przypadku Kół, które nie posiadają loga, w materiale powinna znaleźć się nazwa Koła); prezentować najważniejsze informacje o Kole, w tym profil działalności oraz informacje o realizowanych przez Koło inicjatywach. Materiał należy przesłać w formie jednego pliku, z wykorzystaniem jednej z platform do przesyłania plików (np. WeTransfer, FromSmash, MyAirBidge), a wygenerowany link przesłać w treści e–maila zawierającego kartę zgłoszeniową. Etap wojewódzki Konkurs na szczeblu wojewódzkim składa się z 2 etapów cząstkowych: • oceny formalnej kart zgłoszeniowych • oceny na podstawie przesłanych materiałów audiowizualnych. Koła, które uzyskają – w ramach każdego województwa – największą liczbę punktów na podstawie oceny formalnej kart zgłoszeniowych, zostaną zakwalifikowane do etapu II. W II etapie Komisja konkursowa – na podstawie materiałów audiowizualnych przygotowanych przez Koła – dokona wyboru Laureatów na szczeblu wojewódzkim. Wyniki etapu wojewódzkiego zostaną ogłoszone w kwietniu 2024 r. i opublikowane na stronie internetowej Kancelarii Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej – www.prezydent.pl. Nagrody: Koło Gospodyń Wiejskich, które w ramach danego województwa zajmie 1. miejsce, otrzyma dyplom Laureata oraz uzyska prawo do reprezentowania województwa podczas ogólnopolskiego etapu Konkursu w czerwcu 2024 r. Koła Gospodyń Wiejskich, które zajmą na etapie wojewódzkim Konkursu 2. i 3. miejsce – w ramach każdego województwa – otrzymają dyplomy Laureatów. Koła Gospodyń Wiejskich, które zajmą w etapie wojewódzkim Konkursu 4. i 5. miejsce – w ramach każdego województwa – otrzymają dyplomy–wyróżnienia. Pozostali uczestnicy Konkursu otrzymają dyplomy za udział w Konkursie. Etap ogólnopolski Uczestnikami etapu ogólnopolskiego Konkursu zostaną zwycięzcy Konkursu na etapie wojewódzkim. Planowany termin i miejsce przeprowadzenia Konkursu ogólnopolskiego: czerwiec 2024 r. w siedzibie Państwowego Zespołu Ludowego Pieśni i Tańca „Mazowsze” w Otrębusach. Temat przewodni etapu ogólnopolskiego Konkursu: „Polskie tradycje wielkanocne”. Każde Koło Gospodyń Wiejskich uczestniczące w etapie ogólnopolskim Konkursu może być reprezentowane przez maksymalnie 10 osób. Koła Gospodyń Wiejskich zaprezentują na potrzeby Konkursu: • specjały kuchni regionalnej, o których mowa w § 12 pkt 1 Regulaminu Konkursu, obejmujące dwa specjały kuchni regionalnej, jedną autorską potrawę przygotowaną przez Koło, przystawkę przyrządzoną zgodnie z tradycją wielkanocną, jedną potrawę słodką • inscenizację słowno–muzyczno–ruchową, o której mowa § 12 pkt 2 Regulaminu Konkursu, nie dłuższą niż 4 minuty. Ogłoszenie wyników: Ogłoszenie wyników Konkursu oraz wręczenie nagród Kołom Gospodyń Wiejskich, które zajęły w Konkursie 2. i 3. miejsce, nastąpi podczas Dożynek Prezydenckich 2024 w dniu Konkursu na najładniejszy wieniec dożynkowy o nagrodę Prezydenta RP. Wręczenie nagród dla Koła, które zajęło w Konkursie 1. miejsce, nastąpi podczas Dożynek Prezydenckich 2024, w trakcie głównych uroczystości, w obecności Prezydenta RP. Nagrody: Zwycięzcą Konkursu zostanie Koło Gospodyń Wiejskich, które uzyska największą liczbę punktów przyznanych przez Komisję konkursową. Dla Laureatów Konkursu przewidziane są nagrody pieniężne w następującej wysokości: 1. miejsce – 10.000,00 zł brutto; 2. miejsce – 6.000,00 zł brutto; 3. miejsce – 4.000,00 zł brutto. Koło Gospodyń Wiejskich, które zajmie w Konkursie 1. miejsce otrzyma ponadto okolicznościową statuetkę oraz list gratulacyjny Małżonki Prezydenta RP. Pierwsza Dama złoży również wizytę w siedzibie zwycięskiego Koła. Dodatkowo każdy członek Koła uczestniczący w Konkursie otrzyma okolicznościowe korale (kobiety) lub szpile (mężczyźni). Karta zgłoszeniowa wraz z regulaminem Konkursu - https://www.prezydent.pl/malzonka-prezydenta/inicjatywy/konkurs-dla-kol-gospodyn-wiejskich-o-nagrode-malzonki-prezydenta-rp/iv-edycja Źródło: lodzkie.ksow.pl/aktualnosc/konkurs-dla-kol-gospodyn-wiejskich-o-nagrode-malzonki-prezydenta-rp-iv-edycja Zdjęcie: https://www.prezydent.pl/malzonka-prezydenta/aktywnosc/o-zdrowiu-i-aktywizacji-spotkanie-z-kolem-gospodyn-wiejskich-w-liskach,80668 Czytaj dalej

0 0

Aktualności ogólnopolskie

Konkurs "Uśmiech lata" i pełen bak paliwa!

Lato to czas beztroskiej zabawy, podróży i przygód. To pora roku, gdy słońce rozpromienia niebo, kwiaty rozkwitają w pełni kolorów, a życie nabiera wyjątkowego blasku. Właśnie teraz mamy okazję uchwycić te wyjątkowe momenty na zdjęciach i podzielić się nimi z całym światem! Na naszej skrzynce mailowej: redakcja@mojawies.pl kolejne fantastyczne zdjęcia, za które dziękujemy i cały czas zapraszamy do konkursu!  Został nam jeden miesiąc do końca konkursu (termin 31 sierpnia 2023 roku) dlatego cały czas zapraszamy do zgłaszania swoich fotografii, które oddają magię lata! Czy to zachwycający zachód słońca nad morzem, piknik wśród kwitnących łąk, czy wakacyjne wspomnienia z bliskimi – każde zdjęcie może stać się inspiracją dla innych, a jednocześnie dać szansę na zdobycie wspaniałej nagrody! A co to za nagroda!  Pełny bak paliwa samochodu osobowego, którypozwoli Ci wybrać się na kolejne wspaniałe podróże i odkrywanie nowych miejsc. Przemierzając drogi, z uśmiechem na twarzy, będziesz wspominać ten konkurs i wspaniałe wspomnienia z nim związane. Wygraj pełen bak paliwa, by kontynuować przygodę na drogach pełnych uśmiechu! Jak wziąć udział? To proste! Wystarczy przesłać swoje ulubione letnie zdjęcie na naszego maila: redakcja@mojawies.pl  Można dodać krótki opis, który uchwyci chwile tego magicznego sezonu i gotowe! Twoje zdjęcie weźmie udział w walce o nagrodę. Pamiętajcie, to nie tylko letni konkurs, to także świetna okazja, aby dzielić się swoimi wakacyjnymi historiami, inspirując innych do pozytywnego spędzenia wakacyjnego czasu! Uchwyć ten uśmiech lata na swoim zdjęciu i zgłoś się do konkursu już dziś. Wspólnie stworzymy galerię pełną magii, radości i ciepłych wspomnień. Dołącz do nas w wyjątkowym świętowaniu lata! Redakcja mojaWieś   Opis do zdjęć 1. Autor: Agata Maciejewska  2. Autor: Robert Niedzwiecki 3. Autor: Aneta Kowalska Czytaj dalej

0 1

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Aktualnie trwa modernizacja sklepu.
Zapraszamy już wkrótce!

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij