Kulinaria

"Jędrzejowska Ryba" Karp w galarecie i smażony
KGW w Mnichowie w ramach potraw konkursowych na " Smaczną Jędrzejowską Rybę" przygotowało karpia w galarecie i karpia smażonego" .Przepisy zostały opublikowane w Gazecie Jędrzejowskiej, nr 6, 8 lutego 2008 roku, za które to potrawy otrzymaliśmy nagrodę rzeczową i dyplom. Konkurs przygotowała Lokalna Grupa Rybacka " Jędrzejowska Ryba". Oto przepisy:
1. Karp w galarecie
Karpia średniej wielkości sprawić. Ugotować wywar na jarzynach:1 marchewka, 1/2 selera,1/2 pora, liść laurowy, pieprz w ziarnkach, ziele angielskie, sól do smaku gotować ok.20 minut. Na wrzątek wrzucić karpia w połówkach lub dzwonka i gotować jeszcze 20 minut (razem 40minut). Troszkę przestudzić i łyżką cedzakową wyjąć rybę na półmiski. Wywar przecedzić,dodac troszkę kwasku cytrynowego i żelatynę, zalać dzwonka i udekorowac wegług uznania - marchewką, zieleniną, jabłkiem. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
2. Karp smażony
Sprawionego karpia kroimy w dzwonka, solimy, wkładamy do garnka i odstawiamy na 24 godziny. Następnie obtaczamy w mące, jajkach z odrobiną vegety, w bułce tartej i smażymy na oleju. Usmażone układamy w rondlu, roztopionym masłem polewmy i dusimy pod przykryciem około 20 minut. wykładamy na półmisek i dekorujemy. Spożywamy na gorąco lub zimno.
Tak przyrządzone karpie na pewno zaspokoją wszystkich gustujących w rybach. Koło Gospodyń Wiejskich z Mnichowa życzy SMACZNEGO
Stanisława S. z Koło Gospodyń Wiejskich w Mnichowie
Gall Anonim
Takie pyszności musiały być nagrodzone!
23 lut 2016, 14:16:03