Kulinaria
Bundz z mleka krowiego
Bundz z mleka krowiego
Składniki:
- 8 l. mleka
- łyżeczki podpuszczki ( produkt dostępny przy mleczarniach )
- sól do smaku
Wykonanie:
Mleko podgrzewamy do 35°C . Odlać 150 ml. mleka i rozpuścić w nim podpuszczkę. Jeśli dodajemy sól , to jednocześnie z podpuszczką. Mieszamy drewnianą łyżką ciągle podgrzewając do wspomnianej temperatury od 5 do 10 min.
Zdjąć z kuchni , odstawić w naczyniu na ok. 30 min., do ścięcia się mleka. Serowy półprodukt pokroić długim nożem na kawałki i wylać na druszlak wyścielony gazą.
Pozostawić do odcieknięcia z nadmiaru serwatki na około 3-4 godz.
Ser jest doskonały nawet bez soli, lekko słodki, o delikatnej strukturze. Kroi się go w plastry.
Można go przechowywać w zamkniętym naczyniu nawet przez tydzień, nie odlewając wydzielającej się serwatki, dzięki temu ser nabiera bardziej wyrazistego smaku.
Opracowała i wykonała :
Krystyna Józefczyk
Jolanta G. z Gosposie Kisielińskie
Super serek ,robię podobny polecam.......
13 mar 2016, 20:59:26
Gall Anonim
Mniam! Panie to potrafią cuda wyczarować
13 mar 2016, 20:59:34