Kulinaria

Bułeczki z makiem
"Rozkiełzane bułeczki"
Danie które zdobyło pierwszą nagrodę w konkursie kulinarnym
Pieczemy drożdzowe bułeczki
1 kg mąki,
8-10 dkg drożdzy
ok, 2 szkl,mleka
8 żółtek
8 łyżek cukru
kostka masła
cukier waniliowy,skórka z cytryny
Wyrabiamy drożdzowe ciasto, kieliszkiem wykrawamy małe bułeczki i pieczemy w piekarniku.
Mak zaparzamy mlekiem, odsączamy,mielemy 3 razy, dodajemy miód ,bakalie, jednym słowem przygotowujemy podobnie jak do makowca drożdzowego ,tylko nie dodajemy jajek.
Mak dajemy na spód np naczynia zaroodpornego ,ukladamy bułeczki i zalewamy gorącym mlekiem. Naczynie wkladamy do piekarnika na około pół godz.
Smacznego
Irena P. z Koło Gospodyń Wiejskich w Markowej
Maria P. z Koło Gospodyń Wiejskich ,,Milczanki" w Milczy
Pozdrawiamy koleżanki .a przepis wykorzystamy na święta.
22 lut 2016, 17:57:14
Irena P. z Koło Gospodyń Wiejskich w Markowej
Dziękujemy za Pozdrowienia Wzajemnie
22 lut 2016, 19:21:29
Gall Anonim
Muszą być przepyszne!!
23 lut 2016, 14:09:18
Irena P. z Koło Gospodyń Wiejskich w Markowej
Są pyszne, takie bułeczki robiła moja babcia,która w tym roku skończyła 100 lat
23 lut 2016, 16:58:48