Kulinaria

Zupa szczawiowa
Bardzo znanym i lubianym(szczegolnie w miesiacu maju) z kwasnych lisci jest zupa szczwiowa. Zupa ta to samo zdrowie. Szczaw, liscie lodygi i rosliny bogate sa w wiele witamin- wapn, zelazo, magnez.
Składniki:
- swieży szczaw najlepiej zebrany wlasnorecznie na ekologicznej lace
- kość z kurczaka
- wloszczyzna
- ziemniaki
- jajko gotowane na twardo
- 2 liscie laurowe
- 3 ziela angielskie
- sol , pieprz do smak
Wykonanie:
Gotujemy bulion z kosci i wloszczyzny(rowniez ziemniaki pokrojone w kostkę) ok. 30 min, oddzialanie gotujemy oplukany posiekany rozzdrobniony szczaw,, przecieramy przez sito, łaczymy z wywarem, gotujemy kilka minut, pod koniec dodajemy śmietanę, aby zupa miala wyrazisty smak doprawiamy solą i pieprzem, niezbednym dodatkiem tradycyjnej szczawiowej jest jajko ugotowane a twardo.
Irena Z. z Koło Gospodyń Wiejskich w Lipniku