Kulinaria

Zdrowie i piękno z natury! Wyróżnienie za sok z topinamburu!
Wyróżnienie i nagroda za sok z ekologicznego topinamburu w Tokarni podczas Świętokrzyskiego finału konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” 2023 .
Dlaczego warto pić sok z topinamburu? Topinambur z uwagi na swój unikalny skład ma wyjątkowe właściwości, obok inuliny zawiera także pektynę, błonnik, witaminy: B1, B2, C, żelazo, potas, magnez, wapń, cynk, miedź, fosfor oraz krzem. Walory lecznicze tej rośliny sprawiają, że może ona być wykorzystywana w leczeniu i profilaktyce wielu chorób. Reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu, przez co zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Dzięki zawartości krzemu, budulca włókien kolagenu, przeciwdziała osteoporozie, deformacji stawów, zapaleniu dziąseł, czy starzeniu się skóry. Ponadto poprawa perystaltyki jelit wpływa korzystnie na metabolizm i ułatwia proces odchudzania.
Można nas zobaczyć również w TVP wpisując - TVP Bydgoszcz Kulinarne Potyczki odc 51. Zapraszamy!
Irena Szykulska z Koło Gospodyń Wiejskich w Skarżysku Kościelnym
Szymon Płusa
Redakcja mojaWieś ..