Kulinaria

Zastosowanie topinamburu
Zastosowanie topinamburu w gospodarstwie rolnym i domowym 13 – 14 .09.2021 r w Hotelu Promień odbyło się posiedzenie Rad powiatowych Powiatu Skarżyskiego i Starachowickiego Świętokrzyskiej Izby Rolniczej połączone ze szkoleniem- zastosowanie topinamburu w gospodarstwie rolnym i domowym. Wykład na temat topinamburu oraz walorów zdrowotnych prowadziła pani dok z Krakowskiego Uniwersytetu Rolniczego następnie uczestnicy wyjechali i zwiedzali ekologiczne gospodarstwo uprawiające topinambur Szymona Płusy w Skarżysku Kościelnym. Przejazd wzdłuż plantacji był saniami i bryczkami ,było ognisko z pokazem wypalania kawy oraz co można zrobić z topinamburu i tak z kwiatów robimy syrop , łodygi tniemy w sieczkarni i robimy pelet a z bulw KGW ze Skarżyska Kościelnego przygotowało warsztaty kulinarne potraw z topinamburu . Warsztaty odbyły się w Hotelu Promień i tak; przygotowano I danie Zupę krem z topinamburu przygotowywała Pani Irena Sykulska , II danie kotlety w sosie grzybowym przygotowała Pani Jolanta Kowalik deser, rurki z kremem z topinamburu przygotowała Pani Jadwiga Kowalik, mufinki z topinamburu przygotowała Pani Barbara Zając , chleb z topinamburem przygotowała Pani Anna Wożniak i popijając kawą z topinamburu przygotowaną przez Szymon Płusę . Można było spróbować również jak smakuje topinambur surowy, kiszony , w zalewie słodko – winnej Na zakończenie dla uczestników wystąpiło KGW w programie artystycznym https://www.youtube.com/watch?v=3w5GWe8PkJY .Pragniemy podziękować zarządowi ŚIR za napisany projekt oraz szkolenie a dyrekcji i obsłudze Hotelu Promień za udostępnienie lokalu, wspaniałą atmosferę i bardzo miłą obsługę .