Nasze Sukcesy
W kurpiowskim garncu - zapomnianych potraw smak i urok
W dniu 16 października 2016 roku w Domu Kultury w Piaseczni, Regionalny Związek Kółek i Organizacji Rolniczych w Ostrołęce, pod kierunkiem p. Barbary Gałązka, zorganizował uroczystość według projektu pod nazwą „W kurpiowskim garncu - zapomnianych potraw smak i urok,” której celem jest popularyzowanie kultury kulinarnej naszego regionu. Zaproszonych zostało 27 KGW z naszego powiatu.
Każde koło miało wziąć udział w konkursie i przygotować: sznury korali z naturalnych tworzyw (groch, fasola, makaron, żołędzie, wełna); ciasto regionalne; potrawę regionalną; opis najciekawszego wydarzenia z działalności koła.
Wyznaczonego dnia pięć pań naszego koła pojechało na owe spotkanie zawożąc przygotowane eksponaty. A przygotowałyśmy:
- kol. Czesława kilka sznury korali robionych szydełkiem oraz jeden sznur z kukurydzy - bursztyny;
- kol. Ala upiekła śliwki zawijane w cieście, które nazwałyśmy „kurpiodurki;”
- kol. Tereska ugotowała kapustę na gęsim smalcu, z kaszą i prośniankami;
- kol. Basia opisała jedną z naszych wycieczek na Suwalszczyznę – według nas bardzo pouczającą i interesującą.
Jury w składzie: dyr. CKK w Kadzidle, ksiądz Proboszcz, oraz radny Sejmiku Mazowieckiego. Oj, mieli bardzo „ ciężki orzech do zgryzienia”. Potraw było co niemiara, a oni musieli każdej spróbować, żeby dobrze ocenić. Na oko i smak uporali się z oceną. Nasze koło zajęło pierwsze miejsce. Przeważyły piękne korale Czesi. Otrzymałyśmy dwa dyplomy - za pierwsze miejsce w konkursie, za udział i pomoc w realizacji projektu.
Wszystkie koła dostały nagrody pocieszenia po 200 złotych (dwieście) za uczestnictwo w Przeglądzie Zespołów
Śpiewaczych w Wąsewie w dniu 17-07-2016 roku.
Zabawa trwała do późnych godzin wieczornych.
Tekst i zdjęcia: Janina Gosiewska
Teresa C. z Koło Gospodyń Wiejskich "Wesołe Nutki" w Kadzidle
Barbara O. z Koło Gospodyń Wiejskich Bodzanowo Drugie
Super-Gratulacje!!!
7 sty 2017, 15:17:38
Sylwia T.
Osiągnięcie godne pochwały! Życzę powodzenia w kolejnych przedsięwzięciach, które chronią przed zapomnieniem tak wspaniały dorobek kulinarny :-)
9 sty 2017, 11:36:42