Kulinaria
Tradycyjna potrawa wielkanocna !
Smażenina - tradycyjna, śniadaniowa potrawa wielkanocna. Potrawa ta jest popularna w rodzinach, których członkowie pochodzą z Kresow Wschodnich. Tradycyjnie przekazywana z pokolenia na pokolenie.
Przepis :
- 1 kg kiełbasy tłustej (zwyczajnej lub śląskiej)
- 1/2 kg boczku wędzonego
- 1/2 kg szynki lub baleronu
- 20 ugotowanych,kurzych jaj
- chrzan
- sól
- pieprz
Przygotowanie :
Wędliny pokroić w plastry i lekko podsmażyć. Ugotowane jajka przepołowić. Jajka układać w garnku, przepołowioną częścią do spodu, wędlina i tak na przemian. Warstwy posypać startym chrzanem, pieprzem i szczyptą soli ( w/g uznania) do smaku. Dusić pod przykryciem około 1 godz. na lekkim ogniu. Podawać z chlebem, musztardą lub ćwikłą.......Smacznego ! :)
Maria J. z Koło Gospodyń Wiejskich Biały Kościół
Redakcja mojeKGW.pl ..
Ta tradycyjna potrawa znalazła się również w kwartalniku "mojaWieś" :-) Przepisy zamieszczane na portalu stanowią dla Nas inspirację - tym bardziej przepisy regionalne i tradycyjne. Przepis z ciekawa historią - dziękujemy.
5 kwi 2017, 10:47:57
Maria J. z Koło Gospodyń Wiejskich Biały Kościół
Jest to potrawa smaczna i wysokokaloryczna !
5 kwi 2017, 10:55:11