Kulinaria
Tort chlebowy z pastami warzywnymi.
Tort chlebowy z pastami warzywnymi zaprezentowałyśmy w konkursie kulinarnym na Powiatowym Pikniku Seniora .Zdobył uznanie wśród jurorów. Wykonała go nasza koleżanka Bożenka Kuchta. Warto spróbować bo jest pyszny.
Oto przepis:
okrągły chleb ,chleb wieloziarnisty itp.
pasta nr1
serek śmietankowy 100g
masło1łyżka
burak 1 szt
chrzan 1 łyżka
sól,pieprz do smaku
pasta nr 2
serek śmietankowy 100gr
jogurt naturalny 2 łyżeczki
brokuł 1/2 główki
sól pieprz gałka muszkatołowa do smaku
pasta nr 3
serek śmietankowy 100 g
rzodkiewki 8 szt.
czosnek 1 ząbek
sól pieprz do smaku
zielony groszek rukola do dekoracji
Wykonanie:
Buraka ugotuj w łupinie, po ostudzeniu pokrój w kostkę
do miseczki przełóż ser,dodaj miękkie masło i chrzan dopraw ,utrzyj i dodaj buraki wymieszaj.
w drugiej miseczce wymieszaj serek z jogurtem i przyprawami.Brokuł oczyść podziel na cząstki i ugotuj. ostudź i połącz z serkiem.
W trzeciej miseczce połącz serek z posiekanymi rzodkiewkami ,czosnkiem, i przyprawami.
Na chlebie połóż talerzyk,ostrym nożem odetnij wystające części,przekrój w poprzek na blaty. To samo możesz zrobić z chlebem wieroziarnistym,lub innym. Przekładaj różne rodzaje chleba. Ale może być tylko jeden rodzaj chleba.
Każdy z blatów smaruj jedym rodzajem pasty .Cały tort chlebowy również obsmaruj masą wstaw do lodówki.Udekoruj rukolą i zielonymi warzywami.Pokrój w trójkąty. Dekoracja co fantazja podpowie.
Barbara Maria P. z KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH W KARNIOWICACH