Kulinaria

Szkolenie pt: „Przyzagrodowy chów gęsi,, 27.07.2021
12 marca 2020 wprowadzono zakaz zgromadzeń publicznych, zaczął się czas maseczek,gumowych rękawiczek, dezynfekcji rąk,izolacji. Do Polski wkroczył wirus ,,COVID-19''. Pandemia ogarnęła cały świat. Na kilka miesięcy zamilkła działalność kulturalna, społeczna,rodzinnespotkania.Dziś pomału wraca ,,normalność,, / jeszcze z maseczkami/ bo każdy chce już spotkań ,odwiedzin .
SPOTKANIE w WUDZYNKU.
Dnia 27.07.2021r odbyło się w Wudzynku szkolenie pt: „Przyzagrodowy chów gęsi sposobem na rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich”. Spotkanie zorganizowała Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi na czele z prezesem p. Andrzejem Kloneckim. Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi jest w województwie kujawsko-pomorskim wiodącą organizacją pozarządową, promującą na obszarze całego kraju ideę zrównoważonego rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich. Celem działalności Fundacji jest ponadregionalna projekcja ekologicznego chowu zagrodowego gęsi, uwzględniająca potencjał endogeniczny rolnictwa i obszarów wiejskich. Dzięki uprzejmości , szkolenie to odbyło się w Wudzynku w gospodarstwie p. Ryszarda Zarudzkiego dyrektora KPODR w Minikowie, który przywitał wszystkich przybyłych. Witając poszczególnych przedstawicieli prowadzących szkolenie i uczestników tego spotkania podziękował również pani sołtys Wudzynka Małgorzacie Wesołowskiej za duże zaangażowanie w przygotowanie szkolenia.
Zebrani z zainteresowaniem wzięli udział w warsztatach z zakresu przetwórstwa gęsiny oraz degustacji wyrobów z gęsi. Można było zobaczyć jak luzować gęś i faszerować, a potem posmakować już upieczonej. Bardzo smakowały pierogi z farszem, chleb ze smalcem i kiełbasą z gęsiny jak i zupa czarnina z kluseczkami.Degustując, robiąc notatki zainteresowani w trakcie szkolenia zadawali pytania, dzielili się swoimi doświadczeniami związanymi z hodowlą gęsi.Szkolenie przeprowadziły ;dr inż. Halina Bielińska oraz Aleksandra Hapka. Tego dnia, szkolenie zaszczyciły panie z KGW gminy Dobrcz tj. Dobrcza, Kotomierza, Sienna, Wudzyna, Wudzynka i Kozielca oraz p. Sołtys p. Klara Nowakowska i p. Małgorzata Wesołowska , Dyrektor Zespołu Szkól Centrum Kształcenia Rolniczego w Karolewie p. Stanisław Buś. Po takiej ogromnej ilości konkretnych wiadomości oraz pożywnych dań wszyscy chętnie zabierali z sobą spore ilości materiałów informacyjnych dotyczących gęsiny dostarczonych przez organizatorów spotkania.
Notatkę sporządziła sekretarz GRK Barbara Hipnarowicz z relacji Jolanty Zamojdzin-Sobólskiej i Jolanty Jaszkowskiej.
Małgorzata W. z Gminna Rada Kobiet w Dobrczu