Kulinaria
Szare kluski
Szare kluski to nasza regionalna potrawa. Robimy je co roku na festynie dla całej wsi i dzięki nim zdobyliśmy też nagrody.
1kg. ziemniaków trzemy na tarce. Do potartych ziemniaków dodajemy 2 jajka, łyżeczkę soli i mąke żytnią. Mąki dodajemy można powiedzieć na oko bo ciasto musi być dość gęste, tak aby można kłaść łyżką drobne kluseczki. Na wrzącą wodę łyżką rzucamy jak najdrobniejsze kluski i gotujemy jeszcze około 2 minuty po wypłynięciu. Odcedzamy i tylko delikatnie przelewamy zimną wodą.Na patelni podsmażamy wędzony boczek z cebulką i mieszamy z kluskami. Podajemy z gotowaną kiszoną kapustą. My ostatnio kapustę też mieszamy razem z kluskami.
Brygida P. z Stowarzyszenie Razem dla wsi Żurawia-Włodzimierzewo
Gabriela L. z Koło Gospodyń Wiejskich Wieszkowianki -Wieszki
Super,myteż takie kluski robimy,a do tego jeszcze okraszamy boczkiem pycha
29 wrz 2017, 09:03:43
Renata K. z Koło Gospodyń Wiejskich Mniszki
Super na warsztatach kulinarnych tez u nas były szare klusi z boczkiem i kapusta...miodzio widać mamy upodobanie do tego co regionalne. ..pozdrawiam
29 wrz 2017, 09:03:39