Aktualności
Święta na słodko
Drodzy czytelnicy Święta Bożego Narodzenia tuż tuż. Zakupy i krzątanina w kuchni to scenariusz dla wielu z nas na najbliższe dni. Wspierajmy się w tym czasie, bo najważniejsze są wspólne chwile, wspólne gotowanie i pakowanie prezentów. To czas dla nas, dla rodziny… osłodźmy sobie te dni świątecznymi przysmakami. Oto propozycja dla łasuchów - Elżbiety Ślązak, naszej kulinarnej ekspertki. Smacznego!
Muffinki piernikowe
Składniki:
200 g mąki
150 g drobnego cukru
1 łyżka przyprawy piernikowej
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub zbożowej
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżeczka cynamonu
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
75 ml mleka
1 i 1/2 łyżki miodu
125 ml oleju roślinnego
150 ml maślanki
2 małe jajka
Przygotować formę na muffiny i wyłożyć ją 12 papilotkami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać cukier, przyprawę piernikową, kawę, cukier wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oraz odrobinę soli. Dokładnie wymieszać. Do rondelka wlać mleko z miodem, wymieszać i podgrzać do rozpuszczenia. Do czystej miski wlać olej, maślankę, dodać jajka oraz wódkę, rum lub mleko. Wlać mieszankę mleka i miodu i wymieszać rózgą lub zmiksować. Przelać mokre składniki do suchych i wymieszać lub zmiksować na jednolitą masę bez grudek mąki. Ciasto wlać do papilotek, wstawić do piekarnika, piec przez ok. 20 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić. Polać gotową rozpuszczoną czekoladą.
Agnieszka N.