Kulinaria
Świateczny tort makowy
Bożonarodzeniowy tort
Kruchy spód;
Składniki; 20 dag maki poznańskiej lub tortowe, 1/kostki margaryny, 10 dag cukru pudru , 1 żółtko.
Wykonanie ; Wszystkie składniki posiekać nożem i zarobić ( połączyć) żółtkiem. Schłodzić w lodówce około 1 godz. , rozwałkować , wyłożyć na formę do pieczenia i podpiec - lekko zarumienić.
Warstwa makowa;
Składniki ; 50 dag maku, 30 dag cukru pudru, 5 dag masła, 2 jajka, 1 białko z kruchego spodu, 2 łyżki bułki tartej, aromat migdałowy, bakalie.
Wykonanie; Mak sparzyć wrzątkiem najlepiej na całą noc. Nazajutrz odsączyć z wody i przekręcić przez maszynkę 2 razy. Dodać roztopione masło, bułkę tartą , ubite żółtka z cukrem i na końcu pianę z białek.
Warstwa serowa ;
Składniki; 50 dag sera , 12 dag cukru pudru, 2 jajka, 5 dag margaryny lub masła, aromat waniliowy, bakalie.
Wykonanie; Ser przekręcić przez maszynkę, Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać ser i nadal ucierać na jednolitą masę. Na końcu dodać bakalie, aromat i ubite białka.
Na lekko podpieczony spód wykładamy masę makową, na nią masę serową i pieczemy około 1 godz. Na ostudzone ciasto wylewamy gorącą polewę czekoladową i dekorujemy.
Polewa czekoladowa;
4 łyżki kakao, 2 łyżki cukru pudru, ½ kostki margaryny. Margarynę rozpuszczamy ( nie wolno zagotować ! ), wsypujemy kakao wymieszane z cukrem. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia cukru.
Stanisława R. z Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich "Lesianki"