Kulinaria
Sos grzybowy
Grzyby to nie tylko walory smakowe i zapachowe ,ale ważny produkt żywnościowy.Grzyby nazywa się czasami ,,leśnym mięsem,,gdyż oprócz 80% wody zawierają białko.
Mój sos grzybowy:
Pół kg świeżych grzybów,olej,cebula,sól,pieprz,2łyżki mąki,mała śmietana 12%,liść laurowy,maggi.
Grzyby opłukać,drobno pokroić.Na patelni,na oleju zezłocić posiekaną cebulę,dodać grzyby,podlać wodą (ilość zależna od gęstości sosu)i gotować 30 min z liściem laurowym.Pod koniec gotowania dodać sól,pieprz, śmietanę zmieszaną z mąką,można dodać kostkę grzybową.Chwilę pogotować i doprawić maggi.....Smacznego.......
Maria J. z Koło Gospodyń Wiejskich Biały Kościół
Gall Anonim
Piękne i dorodne grzyby! Uwielbiam
2 lis 2016, 15:07:27