Kulinaria

Smaki dzieciństwa
Smaki dzieciństwa
Furmany to urocza miejscowość w gminie Gorzyce (pow. tarnobrzeski). Działa tu Koło Gospodyń Wiejskich dysponujące wieloma sprawdzonymi i oryginalnymi przepisami. Są to przepisy nowoczesne jak i te stare, przekazywane z pokolenia na pokolenie lub znalezione w starych zapiskach mam i babć. Członkinie naszego koła chętnie dzielą się doświadczeniami kulinarnymi z innymi kobietami wymieniając się przepisami i doświadczeniem.
Każda z pań ma swoje sprawdzone danie. Irena piecze wyśmienity placek drożdżowy. Jego przepis ma od swojej babci, a barszcz wigilijny w jej wykonaniu jest niesamowity. Sernik na prawdziwym wiejskim serze to prawdziwa uczta dla podniebienia w wykonaniu Maryni i Ireny. Halinka jak zrobi kapustę z grochem według starego przepisu swojej mamy to tylko jeść. W jej wykonaniu są również pyszne, ale proste rogaliki i ciasteczka. Basi drożdżówki z jagodami przypominają smak dzieciństwa, czyli wakacje spędzone u babci. Marysia, Basia i Ania są specjalistkami od nalewek z pigwy, aronii, jagody, kawy. Są one idealne na długie jesienne wieczory, a zimą rozgrzewają. Ela piecze prazuchy na kuchennej blasze jak za czasów naszych dziadków, a kompot ”wspomnienie lata”… na samą myśl ślinka leci w upalne dni. Danki marchewkowiec i inne nowoczesne ciasta cieszą się powodzeniem na okolicznych imprezach. Anety kotlety leśne smakiem i podaniem wywołują zdziwienie i zaskoczenie, a pierogi z farszem rybnym były hitem na jednej z imprez. Pstrąg w sosie truskawkowym w wykonaniu Anety i drugiej Ani … tego smaku po prostu nie da się opisać, trzeba koniecznie spróbować. Ania także potrafi zaskoczyć potrawami czy ciastem dodając przysłowiową „wisienkę na torcie”. Pierogi i uszka różnego rodzaju to specjalność naszej Małgorzaty i Grażyny. Wszystkie panie odnajdują się w kuchni. Każda potrafi zaskoczyć smakiem potraw oraz ich podaniem.
Każda z nich ma swoje ulubione dania i przyprawy, a niektóre przekazywane są z pokolenia na pokolenie.
Każde przedsięwzięcie kulinarne, które organizują panie z KGW polegające na przygotowaniu smacznych wg oryginalnych przepisów potraw, wystrój stołu i dekoracja tworząca niepowtarzalną atmosferę to dla nich za każdym razem ogromne wyzwanie. Ich przepisy zawierają w sobie szczyptę magii, odrobinę uczucia, kilka ziaren wyrafinowania oraz wspaniale dobrane najlepszej jakości składniki. Zapach przygotowywanych potraw roznosi się, a smak jest prawdziwą ucztą dla podniebienia.
Bronisława Irena K. z Koło Gospodyń Wiejskich w Furmanach
Anna J. z Koło Gospodyń Wiejskich w Mogilnie Małym
Gratulujemy pozdrowienia z KGW Mogilna Małego
6 sty 2016, 09:42:18
Halina D. z Koło Gospodyń wiejskich Wyszmontów
Wspaniałe. Przecież to wszystko to już "na oko" smakuje. Brawo i dalszych sukcesów. Halina Dragan.
11 sty 2016, 00:19:01