Kulinaria
sezon na ziemniaki pieczone po "cabańsku"
Ziemniaki po cabańsku, lub pieczone
Lato w pełni ,a wraz z nim rozpoczął sie czas grillowania na świeżym powietrzu, a u nas czas spotkań przy pieczonych ziemniakach.
Chrzanów i okolice posiadają swoją specyficzną i nadzwyczaj smaczną potrawę, która swoim aromatem i niesamowitym smakiem potrafi każdego powalić z nóg. Są to oczywiście pieczone. Pieczone są tradycyjną potrawą do niedawna nieznaną nigdzie poza powiatem chrzanowskim .Pieczone ziemniaki po cabańsku są wpisane na listę potraw regionalnych . Dla nas z dziada pradziada pieczone są czymś tak oczywistym jak pizza dla Włochów czy karp na Wigilie .
Potrawa ta wywodzi sie od chrzanowskich cabanów, potomków ludności napływowej, która w Chrzanowie osiedliła sie w okresie najazdów tatarskich w XIII wieku. Na zapleczu hord tatarskich pustoszących średniowieczna Europe cabani byli po prostu pasterzami pilnującymi trzód potrzebnych do wyżywienia wielkich armii najeżdżających Europe od wschodu. Po nagłej śmierci chana tatarskiego i pospiesznym wycofaniu sie Tatarów z ziem polskich, cabani w zamieszaniu zostali pozostawieni samym sobie nie nadążając za wycofującymi sie wojskami. Z pasterzy stali sie właścicielami wielkich stad bydła, co w średniowieczu stanowiło ogromny kapitał. Można wiec powiedzieć, ze stali sie z dnia na dzień "nowobogackimi". Nowa grupa ludności osiedliła sie w Chrzanowie, z czasem przyjęła polskie nazwiska i stała sie miejscowa elita.
PIECZONE:
Składniki
W zależności od ilości osób przygotowuje sie ok. 1 kg surowego produktu na osobę (przy 5 osobach łącznie ok. 5 kg):
ok. 60 dkg obranych ziemniaków,
ok. 10 dkg wędzonego i najlepiej tłustego boczku,
ok. 10 dkg kiełbasy,
1 duza cebula,
ok. 10 dkg marchewki,
dużo zielonej natki pietruszki,
3-4 liści kapusty.Niektórzy dodają jeden czerwony burak na ozdobę
sól, pieprz. Garnek żeliwny.
Składniki układamy warstwami. Całość przykrywamy liśćmi kapusty.
Boki żeliwnego, w środku emaliowanego garnka, wykłada sie plasterkami boczku w celu zabezpieczenia przed przypaleniem reszty składników, na dno naczynia kładąc skórę z boczku lub słoniny. Następnie warstwami układa sie pokrojone w ósemki ziemniaki, w talarki kiełbasę, cebule, marchewkę, , duże ilości zielonej natki pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Kończymy przykrywając całość ostatnią warstwą ziemniaków . Całość przykrywamy szczelnie 3-4 liśćmi kapusty i wierzch naczynia zakrywamy kładziemy wyciętą z trawnika darń (trawa do dołu, żeby nie zanieczyścić przygotowywanej potrawy) . możemy przykryć również pokrywą.
Ostatnio stały się specjalne garnki na nóżkach z pokrywani dostępne w sklepach. Ale według mnie smaczniejsze są te przykryte darniem .
Garnek gotowy do pieczenia. Pieczemy na ogniunasi mężowie pilnują pieczonych a my mamy babskie pogaduchy.
Tak przygotowany garnek stawia sie na cegle i wokół tego rozpala sie ognisko. Pieczenie ziemniaków trwa około 1 h 10 min. Sygnałem, ze potrawa jest gotowa jest ulatania jacy sie z garnka aromatyczny zapach. Pieczenie ziemniaków wymaga pewnych umiejętności, aby potrawa nie została przypalona lub niedopieczona. Na początku należy rozpalić silniejszy ogień, a potem ogień ma być słabszy w celu utrzymania stałej temperatury pieczenia. Po upieczeniu ostrożnie zdejmujemy garnek z ognia, następnie usuwamy dareń, pokrywkę i folie (uważając aby ziemia z darni nie wsypała sie do wnętrza naczynia). Widelcem próbujemy czy ziemniaki na samej górze są miękkie. Jeśli tak, wysypujemy zawartość garnka do większej miski i serwujemy na talerze. Pieczone smakują oczywiście najlepiej podane na wolnym powietrzu, w słoneczną pogodę.
Pieczone pozdjęciu darnia .szkoda że nie czujecie tego zapachu. Produkt finalny...
Ziemniaki można piec przez cały rok ,również na piecu .,le najlepiej smakują młode ziemniaki pieczone na ognisku. Za pieczone ziemniaki zdobywałyśmy I miejsca na konkursach.
Barbara Maria P. z KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH W KARNIOWICACH
Stanisława C. z Stowarzyszenie Koło Gospodyń "Razem"w Troszynie
PACHNIE I SMAKUJE NA PEWNO -POZDRAWIAM
9 lip 2016, 20:44:15
Gall Anonim
To musi być pyszne!!!
11 lip 2016, 09:46:59
Barbara Maria P. z KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH W KARNIOWICACH
Warto spróbować. Pozdrawiam
13 lip 2016, 20:54:27