Kulinaria
"SERNIK Z JABŁKAMI NA ZIMNO"!
"SERNIK Z JABŁKAMI NA ZIMNO"!
Warstwa I:
3 opakowania delicji z nadzieniem malinowym
Delicje wyłożyć na dno dużej blachy. Luki tez uzupełnić ciastkami.
Warstwa II:
ok 2 kg jabłek, 3-4 łyżki cukru, 2 opakowania galaretki agrestowej
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Postawić na ogniu i dodać cukier. Lekko rozgotować. Następnie wsypać obie galaretki sypkie (w proszku) i wymieszać. Wyłożyć na ciastka delicje. Jak ostygną jabłka dać do lodówki.
Warstwa III:
1 kg sera z wiaderka, 400 ml śmietany kremówki 36%, 1 szklanka wody wrzącej, 2 opakowania galaretki truskawkowej, 2 opakowania Śmietan-Fixu, 4 łyżki cukru, 30 dag malin
Galaretki truskawkowe rozpuścić w wodzie wrzącej i dobrze wymieszać, odstawić do wystudzenia. Ser z wiaderka wyłożyć do dużego naczynia i zmiksować z cukrem. Następnie ubić śmietanę kremówkę ze śmietan-fixem ok. 5 minut i wymieszać z serem. Następnie wymieszać delikatnie z malinami i wlać galaretkę truskawkową, wymieszać. Wylać na warstwę jabłkową i wstawić do lodówki aby stężało.
Warstwa IV:
Dowolne owoce: (maliny, porzeczki, porzeczkoagrest, jagody), 2 opakowania galaretki jagodowe, ok. 2,5 szklanki wody wrzącej
Owoce ułożyć na masie. Galaretki rozpuścić w wodzie i ostudzić. Zalać wierzch ciasta - deseru sernikowego i wstawić do lodówki na noc.
Dobre na następny dzień :) Trzymać w lodówce!
SMACZNEGO!!
Dariusz Trybuła (z KGW Wiadrów)
Dariusz T. z KGW Wiadrów - Koło Gospodyń Wiejskich w Wiadrowie