Kulinaria
Serce na talerzu - świąteczne potrawy
Oto świąteczne smaki i zapachy z odległych zakątków Polski. Przepisy, które prezentujemy nadesłały do nas panie z kół gospodyń wiejskich z całego kraju. A w rożnych regionach Święta Bożego Narodzenia pachną nieco inaczej. Na wigilijnych stołach serwowane są potrawy związane z tradycją i zwyczajami danego regionu. Takie przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie i przywołują zapachy dzieciństwa, wspomnienia minionych świąt i krzątających się po kuchni babć i mam, które wkładały całe serca w przygotowania wigilijnych i świątecznych stołów.
Zupa rybna na maślance
KGW Janowice (katowickie)
Składniki: karp, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, maślanka, ziele angielskie, liść laurowy, szczypta pieprzu cytrynowego, 2 ząbki czosnku, kasza pęczak.
Przygotowanie: głowę, ości i skrawki pozostałe po filetowaniu płatów karpia należy zalać zimną maślanką, dodać marchew, pietruszkę, seler, por i cebulę, posolić do smaku, dodać ziele angielskie, liść laurowy i szczyptę pieprzu cytrynowego. Gotować około 30 minut, na koniec dodać 2 ząbki czosnku. Następnie przecedzić przez sito i zagęścić mąką ze śmietaną. Podać z wcześniej ugotowaną kaszą pęczak.
Pieczki z fasolą
KGW Janowice (katowickie)
Składniki: fasola, suszone jabłka, gruszki i śliwki, kilka goździków, cukier waniliowy.
Przygotowanie: fasolę należy wcześniej namoczyć w zimnej wodzie, a następnie ugotować do miękkości i posolić. Pieczki (suszone jabłka, gruszki, śliwki) gotujemy 10-15 minut, dodajemy parę goździków i cukier waniliowy. Na koniec słodzimy do smaku. Potrawę podajemy z ugotowaną fasolą.
Schab faszerowany
KGW w Santoku (reg. gorzowski)
Składniki: 70 dkg schabu bez kości, 25 dkg pieczarek, po 5 plastrów sera żółtego i szynki wędzonej, 2 cebule, 3 jajka, sól, pieprz, majeranek, bułka tarta, olej, masło klarowane.
Przygotowanie: schab kroimy w plastry, rozbijamy i przyprawiamy. Pokrojoną cebulę w kostkę i pieczarki pokrojone w nieduże kawałki podsmażamy na maśle klarowanym, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Jajka: oddzielamy białka od żółtek. Na połowę rozbitego kotleta wkładamy plaster sera żółtego, plaster szynki który smarujemy żółtkiem, na to wkładamy pieczarki i składamy kotlet na pół jak pieróg. Złożony kotlet smarujemy żółtkiem, obtaczamy w bułce tartej i na końcu w rozbitym białku. Smażymy w głębokim oleju.
Kasza ze śliwkami
Stowarzyszenie Rzepiennik Jutra (reg. tarnowski)
Składniki: 2 szklanki kaszy jęczmiennej, 4 szklanki wody, ½ kg suszonych śliwek, szczypta soli, cukier lub miód do smaku
Przygotowanie: śliwki wypłukać, zalać przegotowaną wodą i zagotować. Kaszę wypłukać i wsypać wrzących śliwek, posolić i gotować na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby można dodać niewielką ilość przegotowanej wody. Kiedy kasza wchłonie wodę i zmięknie odstawić z ognia. Dodać miód lub cukier. Podawać gorącą polaną mlekiem. Bardzo dobrym dodatkiem są orzechy.
Jesteśmy bardzo ciekawi, jakie potrawy świąteczne przygotowujecie? A może któraś z powyższych zagości u Was w tym roku na stole?
Redakcja mojeKGW.pl ..
Malwina W.
Przepis na schab faszerowany wypróbuję na drugi dzień świąt. Wygląda bardzo apetycznie, a ja lubię połączenie mięsa i grzybów.
20 gru 2017, 11:16:54