Kulinaria
Sałatka pieczarkowa w formie ciasta
Sałatka pieczarkowa w formie ciasta
27 sztuk krakersów, 25 dag pieczarek, 4 jajka, 10 dag sera żółtego, 7 łyżek majonezu, 4 łyżki groszku konserwowego, pęczek szczypiorku, sól, pieprz.
Pieczarki umyć, pokroić w plastry i ugotować. Odcedzić i pokroić w drobna kostkę, przyprawić pieprzem i zmieszać z dwiema łyżkami majonezu. Jajka ugotować na twardo. Po obraniu oddzielić białak od żłótek. Na tarce o drobnych oczkach zetrzec najpierw białka i odłożyć a po nich żółtka. Białka zmieszać z dwiema łyżkami majponezu i 4 łyżkami groszku. Żółtka odłożyć. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach i zmieszać z 3 łyżkami majonezu. szczypiorek umyć i drobno posiekać. Smacznego.
Na blaszce lub desce ułożyc obok siebie 9 krakersów (3x3) w formie prostokąta. Na krakersy wyłozyć równomiernie masę serową, krakersy, masę pieczarkową, krakersy. Na to białka z groszkiem, na to starte żółtka i posypać szczypiorkiem. Ewentualnie udekorować.
Zofia W. z Koło Gospodyń Wiejskich w Rogach
Hiacenta M.
Bardzo oryginalny przepis ,muszę koniecznie to nie słodkie ciasto zrobić. Gratuluję pomysłu.
13 gru 2017, 23:43:54