Kulinaria

Róże karnawałowe
Już czas! Kto jeszcze ich nie smażył w KARNAWALE 2016 musi to szybko nadrobić.
Przesiać 450g mąki pszennej, dodać 5 żółtek, niepełną szkl. gęstej śmietany, 1 łyżkę spirytusu i szczyptę soli . Wszystkie składniki dobrze wyrobić ( wybić wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza). Po czym ciasto odstawić do lodówki na 30 min. Następnie rozwałkować ciasto cieniutko, wycinać równą liczbę krążków trzech wielkości. Każdy z krążków nacinać kilkakrotnie nożem nie docinając do środka,krążki składać po trzy, najmniejszy na wierzchu,po środku mocno nacisnąć by się skleiły. Róże kłaść na gorący tłuszcz, najmniejszym krążkiem do spodu. Smażyć na złoty kolor. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem, w środek róży włożyć łyżeczkę konfitury. SMACZNEGO
Ewa C. z Koło Gospodyń Wiejskich Stradzew