Kulinaria
rolmopsy Maryśki z KGW Ornontowice
Rolmopsy Maryśki
10 płatów solonego śledzia
3 ogórki konserwowe
1 papryka konserwowa
2 cebule (oparzyć gorącą wodą)
gorczyca
pieprz
musztarda
zalewa:
1l. wody
1/2 szklanki octu
1 łyżka cukru
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu
Płaty śledziowe namoczyć w wodzie 2 godz.
Zagotować zalewę i ostudzić
płaty rozłożyć na desce i każdy posmarować musztardą,
posypać gorczycą, mielonym pieprzem.
Na każdy płat nakładać poprzek pokrojone w paski ogórki
i paprykę. Zwinąć w rulon spiąć wykałaczkami na brzegach.
Ułożyć w naczyniu zalać zalewą.
Za 24 godziny bydom pyszne ale jak kery nie poradzi się na nie doczkać to i za 2 godziny bydom tyż dobre.
Magdalena O. z KGW Ornontowice (reg.Katowice powiat Mikołów)
Marta D. z Koło Gospodyń Wiejskich Dębieńsko
Wygladają bardzo apetycznie !!
14 gru 2015, 22:49:50