Kulinaria

Rolada Jabłkowa
Rolada jabłkowa
8 szt średniej wielkości jabłek
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru
Ciasto
5 jajek
5łyżek cukru
5 łyżek mąki krupczatki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Dużą blaszkę o wymiarach 28/40 cm wykładamy pergaminem i smarujemy tłuszczem, na papier wykładamy jabłka pokrojone w wiórka posypujemy cynamonem i cukrem.
Z podanych składników na ciasto wykonujemy biszkopt;
W misce umieszczamy białka i ubijamy na sztywna pianę nie zapominając o soli, kiedy białka są ubite dodajemy cukier i nadal ubijamy. Gdy cukier się już połączy z pianą dodajemy żółtka mieszamy następnie dokładamy mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszane ciasto wylewamy na surowe jabłka. Ciasto pieczemy do uzyskania złotego koloru. Czyli około 35 minut w temperaturze 180*. Po upieczeniu ciepłe ciasto wykładamy na ściereczkę i zwijamy roladę, pozostawiamy w ścierce aż do wystygnięcia. Gdy uznamy że ciasto jest wystygnięte i zastygnięte odwijamy ze ściereczki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Smacznego
Sylwia Ostrowska KGW w Woli Zabierzowskiej
Sylwia O. z Koło Gospodyń Wiejskich w Woli Zabierzowskiej
Gall Anonim
Dziękujemy za kolejny przepis!
27 sty 2016, 10:00:04
Bożena W. z Koło Gospodyń Wiejskich w Podłężu
Brzmi prosto i niezwykle apetycznie , dziękujemy za przepis :)
18 lut 2016, 15:26:47