Kulinaria
Rogale świętomarcińskie
W całym kraju 11 listopada wiąże się z obchodami przez Polskę niepodległości.Tylko w Poznaniu i okolicach te obchody mają zdecydowanie radośniejszy przebieg,bo są połączone z imieninami św.Marcina.W naszych domach nie może zabraknąć rogali świętomarcińskich pieczonych tradycyjnie z białym makiem i bakaliami.
Przepis na ciasto:
1kg mąki pszennej
6 jaj
0,5kg kostki masła
2 łyżki cukru
1 szkl.mleka
masa:
1,5 szkl.cukru pudru
200g migdałów i orzechów
100g białego maku
śmietana
wykonanie:
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka.Jajka utrzeć z cukrem i połączyć ze stopionym masłem.Nie przerywając ubijania,dodawać porcjami mąke,mleko oraz wcześniej przygotowane drożdże.Ciasto wyrabiać do chwili,gdy zaczną pokazywać się pęcherzyki i wtedy pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Migdały,orzechy i mak zaparzyć,zemleć,utrzeć z cukrem i śmietaną aż do uzyskania gęstej masy.Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty.Na każdy z nich nałożyć porcję wcześniej przygotowanej masy,uformować rogalik i pozostawić w ciepłym miejscudo wyrośnięcia.Wstawić do gorącego piekarnika i piec w temp.220-250 stopni na złoty kolor
Lucyna R. z Koło Gospodyń Wiejskich Zwola