Kulinaria
Przygotowania do tegorocznego pokazu kulinarnego
Nasze KGW przygotowuje się do udziału w tegorocznym pokazie kulinarnym, który odbędzie się 3 września 2016 w Jaworzu.
Specjalnie na tą okazję w tym roku przypadło nam przygotowanie ciasta i nalewki. W niedzielne popołudnie grono przyjaciół KGW spotkało się na sali OSP Janowice by spróbować "smak tradycji".
Poniżej znajdziecie przepis na naszą nalewkę z kwiatów lipy.
Składniki:
- 2 duże garście kwiatów lipy
- 1 litr wody
- 1 kg cukru
- sok z 1 cytryny
- 1 szklanka spirytusu 96%
Wykonanie:
Wodę z cukrem zagotować i zalać kwiaty lipy. Odstawić na 2 dni. Następnie odsączyć. Do płynu dodać sok z cytryny oraz spirytus. Przelać do butelek.
Krystyna N. z Koło Gospodyń Wiejskich Janowice
Gall Anonim
Bardzo dziękujemy za przepis, już czas na przygotowywanie nalewek :)
3 sie 2016, 20:40:57