Kulinaria
Przepisy konkursowych dań
Animelka na szczawiowej kołderce Elżbiety Korczyk Składniki: grasica, jajko, szczaw, bułka tarta, masło klarowane, sól, pieprz, musztarda, majonez, jogurt, cukier, czosnek. Przygotowanie: Grasicę namaczamy w bardzo zimnej wodzie na około 1 godz. Następnie wrzucamy do wrzącej wody na 2-3 min. Po wystygnięciu zdejmujemy błonki. Grasicę obtaczamy w bułce tartej i smażymy na klarowanym maśle. Kiedy jest gotowa, solimy i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Krem szczawiowy: Szczaw płuczemy, odsączamy. Dodajemy do jogurtu naturalnego, majonezu, musztardy i blendujemy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Górka cielęca Elżbiety Korczyk Składniki: górka cielęca, olej do smażenia, tymianek, sól, pieprz, jabłka, chrzan, marchew, buraki, cebula, śmietana, sok z cytryny.. Przygotowanie: Górkę cielęcą oczyszczamy z błon, przyprawiamy solą i pieprzem. Obkładamy świeżym tymiankiem i odkładamy na godzinę w zimne miejsce. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Górkę wyjąć z chłodu i smażyć ze wszystkich stron do zrumienienia. Następnie pieczemy w piekarniku około 20 minut. Surówka: Chrzan zetrzeć na tarce z małymi otworami, wymieszać ze śmietaną. Jabłko zetrzeć na tarce, połączyć z chrzanem, przyprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Malgorzata K.
Elżbieta K. z KGW KORYTNICZANKI
Wspaniałe dania polecam. A tobie Małgosiu dziękuje.Za rok damy znowu czadu
11 maj 2017, 13:43:46