Kulinaria

Przepis na "Kartacze"
Kartacze to jedno z popularniejszych dań obiadowych w naszej miejscowości. Dużym plusem tego dania jest łatwość w przygotowaniu i bardzo popularne składniki, które znajdą się napewno w kuchni gażdej gospodyni!
"KARTACZE"
Składniki na ciasto do kartaczy:
1 kg surowych ziemniaków
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
2 szkl. mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól
Wykonanie:
Surowe ziemniaki ścieramy na tartce o małych oczkach, odciskamy, odstawiamy na 15 minut. Odlewamy sok. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, mieszamy z surowymi ziemniakami, dodajemy mąkę, sól i jajka. Wyrabiamy na jednolitą masę. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy placki. Na środek każdego kładziemy farsz i rolujemy podłużne kluski. Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę, gotujemy ok 15 minut. Podajemy gorące, polane zrumienioną cebulką ze skwarkami.
Farsz:
Ugotowane mięso z łopatki przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy cebulkę, sól, pieprz do smaku. Dokładnie wyrabiamy. Farsz może być również z grzybów i kapusty, pieczarek a także twarogu.
Smacznego!
Krystyna L. z Koło Gospodyń Wiejskich - Zespół Śpiewaczy Jabłonna Druga
Halina D.
Wyglądają tak smakowicie, że aż ślinka leci. Dzięki za przepis, pozdrawiam, Halina Dragan KGW Wyszmontów.
2 gru 2015, 17:09:51
Gall Anonim
Ulubione danie mojej mamy, gdybym tylko umiała tak je smakowicie przygotować, jak Panie...
8 gru 2015, 09:44:03
Stanisława R. z Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich "Lesianki"
W okolicach mojego miejsca zamieszkania noszą nazwę "kacapoły", uwielbiam je :) Pozdrawiam Panie z KGW
8 gru 2015, 09:44:14
Stanisława R. z Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich "Lesianki"
W okolicach mojego miejsca zamieszkania noszą nazwę "kacapoły", uwielbiam je :) Pozdrawiam Panie z KGW
4 gru 2015, 12:08:52