Kulinaria
"Przekładaniec Gosposi"
„Andrzejki” zbliżają się tanecznym krokiem, więc warto przygotować coś pysznego na spotkanie w gronie przyjaciół.
Przedstawiamy Wam pyszny przekładaniec, który można spożywać na ciepło i zimno z dodatkiem nie tylko pomidorków coctajlowych i kiszonych ogórków.
Życzymy smacznego.
„Przekładaniec gosposi”
Ciasto:
- 30dag mąki
- 10dag płatków jęczmiennych
- 2 łyżeczki pr. do pieczenie
- 15dag sera białego (tłusty)
- 2jaja
- 3łyżki oleju
Pierwsza warstwa - masa mięsno-porowa:
- 20dag mięsa mielonego
- 30dag pora
- 4 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
Druga warstwa - masa serowa:
- 20dag sera żółtego (starty na grubych oczkach)
- 2 jaja
- 6łyżek mleka
- 15dag śmietany
- sól i pieprz do smaku
Plastry boczku wędzonego około 30sztuk
Wykonanie:
1. W rondlu mielone mięso i umyty, pokrojony por udusić na oleju. Doprawić do smaku. Odstawić do wystygnięcia.
2. W drugim naczyniu wymieszać ser żółty, starty na tarce o grubych oczkach, z jajami, mlekiem, śmietaną i doprawić do smaku.
3. W międzyczasie ze składników, wyrobić ciasto. 2/3 porcji ciasta rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Z pozostałej części ciasta zrobić wałeczek i wyłożyć nim brzegi blaszki. Na warstwę ciasta wyłożyć masę mięsno-porową, a następnie masę serową.
Na górę ułożyć plastry wędzonego boczku.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.50-60minut w temperaturze ok.180ºC.
Cecylia P. z Koło Gospodyń Wiejskich Pisarzowice
Malwina W.
Kolejny przepis, który trafi do mojego przepiśnika! Takie propozycje, że aż palce lizać :)
7 lis 2017, 09:27:55