Aktualności

Poradnik świąteczny: Jak nakryć stół?
Wydawałoby się, że czasy nienagannego zachowania przy stole już minęły. Mało kto z nas, doskonale zna zawiłości dworskiej etykiety. Czasem naśmiewamy się z przesadnej uprzejmości, ale nikt z nas nie chce popełniać towarzyskich gaf, ani uchodzić za osobę niekulturalną. Przed nami okres świąt. Czas, w którym spotykamy się z najbliższymi i wspólnie zasiadamy do jednego stołu. Kiedy pojawia się perspektywa wielkiej gali, bankietu czy oficjalnego spotkania, okazuje się, że podstawowa znajomość etykiety bardzo się przydaje. Poniżej zamieszczamy kilka praktycznych rad.
Gdy zasiądziemy do stołu z całą armią zastawy, zdarzyć się może, że wpadniemy w popłoch na widok tak ogromnej liczby przeróżnych sztućców. Wprawdzie zawsze możemy dyskretnie spojrzeć na sąsiada, ale co zrobić gdy zamiast pomocy zobaczymy również nerwowo rozbiegane oczy współbiesiadników? Zasada jest bardzo prosta, wszystkie sztućce układamy w kolejności ich używania, a goście automatycznie sięgają po sztućce leżące na zewnątrz.
Podtalerz, na którym ustawiamy zastawę wyznacza środek całego nakrycia. Sztućce, którymi posługujemy się prawą ręką - nóż do dania głównego, nóż do ryb, łyżkę do zupy i nóż do przystawek kładziemy z prawej strony (w takiej właśnie kolejności licząc od podtalerza). Po lewej stronie kładziemy duży widelec do dania głównego, widelec do ryb i widelec do przystawek. Talerzyk na pieczywo ustawiamy z lewej strony, nieco wyżej w niewielkiej odległości od ostatniego widelca. Na jego prawej krawędzi kładziemy nóż do pieczywa (ostrzem skierowanym w lewo). Sztućce deserowe kładziemy powyżej talerza. Trzonek łyżeczki zwrócony w prawo, a widelca w lewo. Jeżeli podajemy na deser sery, powyżej nakrycia kładziemy nóż i widelczyk. Kieliszki ustawiamy następująco: kielich do czerwonego wina na linii noża do dania głównego, kieliszek do wina białego nieco niżej po prawej stronie, kielich do szampana na lewo od kielicha do wina czerwonego, nieco wyżej.
Nakrycie podstawowe
Dla przyjęć z rodziną zasada jest taka sama. Sztućce jakie zastosujemy do obiadu składającego się z trzech dań to: łyżka do zupy, nóż i widelec do dania głównego, widelczyk deserowy, łyżeczka deserowa, kieliszek do wina, kieliszek do wody. Po prawej stronie nakrycia najpierw kładziemy nóż ostrzem zwróconym do talerza, potem łyżkę do zupy, widelec układamy brzuszkiem do dołu po lewej stronie talerza. Powyżej nakrycia kładziemy łyżeczkę i widelczyk do deseru (pamiętając o kierunku ułożenia trzonków). Kieliszek do wina, podobnie jak pozostałe szkło, ustawiamy po prawej stronie, powyżej noża, na wysokości nakrycia deserowego.
Ciekawostka:
O czym mówią sztućce?
Produkty przedstaiwone w artykule dostępne są w ofercie Programu Rabat Rolniczy: Zastawa Maria Paula, Sztućce Desire
Redakcja mojeKGW.pl ..
Stanisława R. z Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich "Lesianki"
Niezmierne ważne i przydatne informacje :) zapisałam w ulubionych:) Pozdrawiam
7 gru 2016, 09:10:05
Zofia W. z Koło Gospodyń Wiejskich w Rogach
Fajne przypomnienie. Dziękujemy.
7 gru 2016, 09:09:54