
Podróż w krainę tradycyjnego smaku
Inicjatywa „Podróż w krainę tradycyjnego smaku” została zrealizowana przez grupę nieformalną „Nasza markowska kuchnia”. Pięcioosobowa grupa nieformalna składa się z pań zaangażowanych w działalność Koła Gospodyń Wiejskich w Markowej.
Głównym powodem zgłoszenia tej inicjatywy była potrzeba ochrony zanikającego lokalnego dziedzictwa kulinarnego terenu Markowej. Markowa ma bogatą tradycję kulinarną, która jest podtrzymywana przez Koło Gospodyń Wiejskich, aczkolwiek istnieje ryzyko że z czasem ta wiedza zaniknie. Aby tego uniknąć, wiedza na temat produktów i potraw przygotowywanych przez starsze mieszkanki Markowej została przekazana młodszym pokoleniom na warsztatach. Przyczyniło się to do zachowania i utrwalenia tradycji lokalnej oraz poszerzenia wiedzy kulinarnej uczestników warsztatów. Działania podejmowane w inicjatywie skierowane były przede wszystkim do dzieci i młodzieży celem organizacji ich czasu wolnego i pokazanie twórczego sposobu spędzania wolnego czasu. Ich udział w inicjatywie miał niewątpliwy wpływ na wzmocnienie więzi międzypokoleniowej społeczeństwa Markowej.
Uczestnicy inicjatywy brali udział warsztatach o następującej tematyce: tradycyjne markowskie produkty i potrawy lokalne, dekoracja stołu i potraw oraz zasad savir-vivre’u oraz tradycyjny wypiek chleba i proziaków. Po każdych warsztatach odbyła się degustacja przyrządzonych potraw.
W trakcie warsztatów wykorzystane zostały artykuły zakupione w ramach projektu: stolnice, wałki, foremki, fartuszki, czepki i ściereczki, komplet naczyń i sztućców, przybory kuchenne do wypieków. Warsztaty były prowadzone przez panie należące do Koła Gospodyń Wiejskich, które posiadają niezbędną wiedzę, umiejętności kulinarne i doświadczenie w tradycyjnym przyrządzaniu posiłku. Przedstawiły one receptury oraz sposoby przygotowania potraw.
Warsztaty nr 1 i nr 2 odbyły się w kuchni i świetlicy Ochotniczej Straży Pożarnej w Markowej, natomiast warsztaty nr 3 miały miejsce się w Skansenie w Markowej, w kuchni wyposażonej w piec chlebowy.
Wszyscy uczestnicy warsztatów, zaproszenie goście oraz wszystkie osoby zaangażowane w realizację tej inicjatywy spotkali się na podsumowaniu projektu w Domu Strażaka w Markowej. Było to spotkanie mające na celu podziękowaniu wszystkim uczestnikom oraz zaprezentowanie efektów podejmowanych działań. W organizację tego spotkania zaangażowały się nie tylko członkinie grupy nieformalnej, ale również uczestnicy samych warsztatów.
Cel projektu jakim była integracja różnych grup pokoleniowych mieszkańców wsi oraz kultywowanie tradycyjnej kuchni lokalnej został w pełni osiągnięty. Realizacja projektu przyczyniła się również do integracji środowiska i aktywizacji organizacji działających na terenie miejscowości Markowa oraz uświadomiła wszystkim mieszkańcom, że dzięki wspólnemu działaniu w łatwy sposób można uatrakcyjnić życie na wsi.
Inicjatywa jest realizowana w ramach projektu „Akademia Aktywnych Obywateli - Podkarpackie Inicjatywy Lokalne” dofinansowanego ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich. Regionalnymi Operatorami Projektu są: Stowarzyszenie Dębicki Klub Biznesu, Fundacja Generator Inspiracji, Fundacja Fundusz Lokalny SMK, LGD Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Ziemi Niżańskiej”
Irena P. z Koło Gospodyń Wiejskich w Markowej