Kulinaria
Piernikowe grzybki
Piernikowe grzybki
Składniki; 2 szklanki mąki, 2 łyżki miodu, ¾ szklanki cukru, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka utłuczonych w moździerzu przypraw ( pieprz, goździki , cynamon) , 1 łyżka masła lub margaryny, 1 jajko.
Wykonanie; Miód rozpuścić i zagotować , dodać do mąki. Dodać cukier, sodę, przyprawy, jajko i roztopiony tłuszcz. Zagnieść ciasto , rozwałkować i wycinać okrągłymi foremkami główki grzybka, nóżki można wycinać nożem. Wykładać na pergamin lub wysmarowaną tłuszczem blachę i piec w tem. 160-180 o C nie dłużej jak 7 do 10 minut. Powinny się tylko zarumienić. Po upieczeniu łączymy obie części za pomocą lukru, a kapelusze grzybka pokrywamy polewą czekoladową.
Biały lukier; 1 białko jajka średniej wielkości , 1 pełna szklanka cukru pudru, kilka kropel soku z cytryny. Mikserem ubijam białko na pianę , dodając stopniowo cukier i kilka kropel soku z cytryny . Po kilku minutach lukier jest gęsty i gotowy do użycia.
Piernikowe chatki, choinki, gwiazdki lub dzwonki
Z ciasta wg przepisu jw. możemy też wycinać i wypiekać, dzwonki , gwiazdki lub kółka o różnych średnicach i po upieczeniu łączyć za pomocą lukru w choinki , zaczynając od największych ( spód) , do najmniejszych u samej góry. Gotowe aromatyczne choinki , dzwonki i tp. dekorujemy lukrem lub polewą czekoladową i bakaliami.
Stanisława R. z Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich "Lesianki"