Kulinaria
Pasztet z cukinii
3 szkl. odciśniętej cukinii startej na grubych oczkach ( 1 średnia cukinia )
20 dag startego sera żółtego
20 dag usmażonych pieczarek
1 cebula starta lub pokrojona w kostkę
3 szkl. bułki tartej
3 łyżki kaszy manny
1/4 szkl. oleju
2 garści posiekanej zielonej pietruszki
3 jajka ( białka ubić na pianę)
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej ( vegeta )
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Do obranej startej odcisniętej cukinii dodajemy ser, pieczarki, cebulę, bułke tartą, kasze manne, olej, pietruszkę, żułtka. Wszystko razem mieszamy dodajemy następnie pianę i przyprawiamy do smaku. Masę cukiniowo-serową przekładamy do keksówki natartej tłuszczem i osypanej bułką tartą. Pasztet z cukinii pieczemy ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Upieczony pasztet zostawiamy do ostygnięcia.
Nadszedł czas cukinii, więc postanowiłam wpisać przepis na pasztet z cukinii z którego sama korzystam , może komuś posmakuje, jest to alternatywa na piątek,
Katarzyna M. z Koło Gospodyń Wiejskich Stasiówka
Gall Anonim
Muszę koniecznie wypróbować
21 lip 2016, 22:01:02
Regina D. z Koło Gospodyń Wiejskich w Mogilnie Małym
Mam w ogródku cukinię i szukam ciekawych przepisów na potrawy z tego warzywa więc na pewno wypróbuje. Pozdrawiam.
24 lip 2016, 21:56:43
Stanisława C. z Stowarzyszenie Koło Gospodyń "Razem"w Troszynie
W 2015 roku na dożynkach zrobiłyśmy ten pasztet na degustację -był bardzo chwalony za smak . Naprawdę dobry mam ten przepis już drugi rok ,często go robię.
26 lip 2016, 12:39:50