Kulinaria
Paszteciki
Składniki:
farsz
1 kg pieczarek
1 cebula
2 jajka
Bułka tarta
Ciasto
4 szklanki maki
1 kostka margaryny
4 dkg drożdży
2 jajka + 1 do posmarowania
1 szklanka kwaśnej śmietany
Szczypta soli
Pieczarki ścieramy na tarce. Cebule kroimy drobno. Podsmażamy ja na patelni. Dodajemy pieczarki. Smażymy Az część soków odparuje. Zdejmujemy z ognia. Do gorących pieczarek wbijamy 2 jajka i dodajemy bułkę tarta aby zabrała wodę. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Wyrabiamy ciasto. Odczekujemy aż wyrośnie. Rozwałkowujemy. Kładziemy farsz. Zwijamy. Kroimy. Smarujemy je jajkiem. Pieczemy w 170 stopniach aż się zarumienia.
Katarzyna P. z Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Wsi Bysławek "OdNowa"