Kulinaria

Pascha
PASCHA
Składniki: 1/2 kg twarogu, 2 żółtka, 3-4 łyżki cukru, bakalie (rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa, żurawina, morele, ananas kandyzowany, kolorowe żelki, ewentualnie mieszanka keksowa).
Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy pokruszony twaróg i dalej ucieramy. Na koniec dodajemy rodzynki(można wcześniej namoczyć) i pozostałe bakalie. Całość delikatnie mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką). Formę na paschę składamy, boki delikatnie można posmarować olejem, lub wyłożyć folią. Przekładamy masę serową, dociskamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Dekorujemy wg uznania, żelkami lub bakaliami.
Paulina C. z Koło Gospodyń Wiejskich w Bajdach
Anna P. z Koło Gospodyń Wiejskich Zbytków
Świetne wykonie . Gratuluje!!!
13 kwi 2017, 14:33:52