Kulinaria
Moje ulubione - placek orzechowo-kokosowy Danuty Wdowiarz
Ciasto kruche
40 dag maki, 15 dag margaryny, 15 dag cukru pudru, 4 żółtka, 4 łyzki smietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Zarobic ciasto i podzielić na 2 części.
Ciasto kokosowe
4 białka, 10 dag cukru zwykłego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 15 dak kokosu. Białka ubić z cukrem, dodać kokos i mąkę.
Ciasto orzechowe
10 dag cukru zwykłego, 1 łyżka mąki,4 jaja,2 łyżki bułki tartej, 1 łyżka proszku do pieczenia, 15 dag orzechów włoskich. Ubić białka, dodać cukier a później żółtka i orzechy.
Masa jabłkowa
1,5 kg jabłek usmazyć w cukrze, dodac galaretkę, wymieszać.
Jedną część ciasta kruchego rozwałkować i dać na blachę. Na to jabłka, Na jabłka ciasto kokosowe, potem orzechowe i przykryć drugą częścią ciasta kruchego. Upiec to wszystko razem.
Zofia W. z Koło Gospodyń Wiejskich w Rogach
Gall Anonim
Dziękujemy za przepis, ciasto z pewnością przepyszne!!
30 lis 2016, 04:59:51