Kulinaria

Mazurek
MAZUREK
Składniki:
Ciasto: 4 żółtka, ok. 35 dag mąki, 20 dag cukru pudru, 20 dag margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Krem: masa krówkowa o wybranym smaku, 1 margaryna (250 g), powidła śliwkowe, bakalie.
Wykonanie: Składniki na ciasto zagniatamy. Wykładamy formę (25 cm x 35 cm) wysmarowaną tłuszczem. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 st. Margarynę ucieramy z masą krówkową. Wystudzone ciasto smarujemy powidłem wykładamy masę i dekorujemy bakaliami.
P.s. Można zrobić dwa mniejsze mazurki z dwoma różnymi masami. Aby mazurek był jeszcze bardziej świąteczny można upiec w blasze tej samej wielkości ser (np. pozostały od sernika), nie musi to być gruby sernik, tylko 1-2 cm placek. Smakuje wyśmienicie.
Paulina C. z Koło Gospodyń Wiejskich w Bajdach
Sylwia T.
Smakowicie wyglądają!
29 mar 2017, 15:07:57