Kulinaria
Mamy swój produkt na Liście Produktów Tradycyjnych!
"Uprzejmie informuję, że dnia 16 grudnia 2015r., zgodnie z ustawą (.......) zupa karpielanka została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną prze Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi."
Ta korespondencja otrzymana przeze mnie zaraz po Bożym Narodzeniu przedłużyła mi okres radosnego świętowania. Niby zwykła zupa, a jednak przeszła! Myślę, że zapomnianą brukiew (żółtą) warto włączyć od czasu do czasu do swojego jadłospisu. Ma ona wiele właściwości odżywczych, a nie tuczy! Bo to tzw. bieda-zupa.Polecam serdecznie.
Danuta K. z Stowarzyszenie Młodów-Głębokie
Barbara O. z Koło Gospodyń Wiejskich Bodzanowo Drugie
Gratulacje!!!
15 sty 2016, 06:28:10
Gall Anonim
Gratulacje, może podzielą się Panie przepisem ?
15 sty 2016, 09:27:11
Danuta K. z Stowarzyszenie Młodów-Głębokie
Chętnie podajemy przepis na korpielankę: składniki: 4 sztuki brukwi/korpieli (najlepiej odmiany żółtej), 1 szklanka drobnej fasolki, 1 marchewka, 1/2 kostki masła, 1 szklanka słodkiej śmietanki, sól, natka pietruszki Wykonanie: Wypłukaną, napęczniałą fasolkę ugotować, brukiew obrać, pokroić w kostkę, sparzyć wrzątkiem, dodać pokrojoną w kostkę marchew, ugotować do miękkości. Z mąki i masła zrobić zasmażkę, dodać do zupy. Połączyć z ugotowaną fasolką, doprawić śmietanką, zagotować, posypać natką pietruszki. Druga wersja tej zupy jest na mleku, bez fasolki i marchewki. Za to z dodatkiem cukru. Taka mleczna zupka z brukwi.
18 sty 2016, 18:11:54