Kulinaria
Kurczak ze śliwką
Dzisiaj przepis na jedną z najbardziej znanych i zarazem najbardziej niedocenianych części kurczaka – udka. Przepis jest prosty i łatwy do wykonania.
Potrawa ta była hitem Smaków Kobierskich 2016
Dzięki dodatkowi polskich suszonych śliwek smak mięsa jest pięknie podkreślony. Orzechy sprawią, że danie będzie chrupiące. Doskonałą przystawką do kurczaka będzie marchewka z selerem.
Udka kurczaka ze śliwką w orzechowej posypce
Składniki:
- pałki kurczaka
- śliwki suszone
- sól, pieprz
- orzechy włoskie
- ketchup
- tłuszcz – może być olej roślinny
Przygotowanie:
Pałki trybujemy z kości. Przyprawiamy solą i pieprzem. W miejsce kości wkładamy 2-3 suszone śliwki, układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy ketchupem. Na wierzchu posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i resztą pokrojonych śliwek. Pieczemy w piekarniku około 35-40 minut w temperaturze 180 st. C.
Dodatek do kurczaka - marchewka z selerem
Oczyszczoną marchewkę kroimy w słupki i gotujemy na parze. Ugotowaną marchew okraszamy podsmażonym na maśle drobno utartym selerem.
Helena H. z Koło Gospodyń Wiejskich Kobierno
Gabriela L. z Koło Gospodyń Wiejskich Wieszkowianki -Wieszki
Super przepis,jesteście wspaniałe
10 kwi 2017, 00:35:33
Redakcja mojeKGW.pl ..
Dziękujemy za ciekawy przepis, brzmi baardzo smacznie ;-)
11 kwi 2017, 10:19:01