Kulinaria
Krokiety z pieczarkami
Krokiety z pieczarkami
Składniki:
20 dag mąki pszennej, ¼ litra słodkiego mleka, ¼ litra wody, 2 jajka, sól, odrobina cukru.
Ciasto naleśnikowe
Jajka roztrzepać w mleku i wodzie, dodać mąkę , sól, cukier. Dokładnie wszystkie składniki wymieszać i usmażyć naleśniki.
Składniki do farszu:
2 średnie cebule,1/2 kg pieczarek, 15dag sera żółtego, 2 jajka, bułka tarta, sól, pieprz.
Pokrojone cebule dusimy na tłuszczu, dodajemy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach i razem smażymy. Do przestudzonych pieczarek dodajemy żółty ser starty na tarce o grubych oczkach. Farsz doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Naleśniki smarujemy farszem, zwijamy w rulon lub składamy boki naleśnika do środka i przekładamy na pół. Naleśniki panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Krokiety z pieczarkami można podawać z czerwonym barszczykiem.
Prosty przepis na barszcz czerwony
Składniki:
½ kg buraczków, 1 marchew, kawałek selera, pietruszka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, ziele angielskie, liść laurowy, cukier, sól, ocet balsamiczny, majeranek.
Wykonanie: warzywa kroimy w kostkę lub plastry, zalewamy wszystko gotującym rosołem lub gotującą wodą. Zostawiamy na noc. Na drugi dzień wszystko delikatnie gotujemy a następnie przecedzamy przez sito. Czysty barszczyk doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, octem balsamicznym.
Barszcz do krokietów powinien być pikantny.
SMACZNEGO
Regina D. z Koło Gospodyń Wiejskich w Mogilnie Małym
Malwina W.
Na widok tak przepysznych krokietów, apetyt sam się zaostrza. Podsunęła mi Pani pomysł na obiad, dziękuję! :)
15 sty 2018, 08:58:13