Kulinaria
Krem z buraków
SKŁADNIKI
2 cebule
2 małe jabłka
sok z połowy cytryny do skropienia jabłek + kilka łyżek do przyprawienia
3 buraki
oliwa z oliwek
800 ml bulionu warzywnego
200 g kwaśnej śmietany
2 łyżki kremowego chrzaanu
1bagietka
sól, pieprz, cukier do smaku
WYKONANIE
Cebulę obrać i posiekać w niewielką kostkę. Buraki oraz jabłka dokładnie umyć, po czym obrać i drobno pokroić. Jabłka odrazu wrzucić do miski i skropić sokiem z cytryny aby nie zbrązowiały. W garnku na oliwie zeszklić cebulę. Dodać jabłka oraz buraki i wszystko podsmażyć. Następnie całośc zalać bulionem warzywnym i gotować 30 minut. Bagietkę pokroić na kromki, skropić oliwą i podsmażyć na złoto z obu stron. Smietanę wymieszać z chrzanem. Zupę zmiksować, po czym doprawić solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny, Serwować z chrzanową śmietaną i grzankami. Można posypać szczypiorkiem.
Smacznego :-)
Karolina J. z Koło Gospodyń Wiejskich w Gałdowie ,,Perełki"
Magdalena S.
Coś wspaniałego! Szczególnie na Święta :)
23 lis 2015, 16:11:36