Kulinaria
Krążki cebulowe
Ostatnio byłyśmy w Charsznicy na Święcie Kapusty, bowiem Charsznica jest zagłębiem kapuścianym. Jest to dosyć duża impreza województwa małopolskiego ,gdzie wiele sie dzieje oczywiście wszystko zwiazane z kapustą.Lecz my oprócz kapusty ,przywiozłyśmy różne gatunki dorodnej cebuli.
Cebule oprócz dodatku do różnych potraw,wykorzystujemy jako przystawkę,robiąc krążki cebulowe. Robi się je szybko.A gościom smakują .Świetny dodatek na spotkania znajomych.
Można robić z dodatkiewm piwa,lub mleka. Zwykłej mąki ,lub maki kukurydzianej.
Oto przepis:
Ilość użytej cebuli zależy od nas:
0,5 kg cebuli dużej
20 dkg mąki ( jeżeli ciasto będzie rzadkie należy dosypać mąki)
2 jajka
100 ml piwa ,lub mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia sól pieprz,kto chce może dosypać trochę papryki
Cebulę kroimy w grubsze plastry rozdzielamy na krążki . Wsypujemy mąkę z proszkiem, wbijamy jajka dolewamy mleka lub piwa. Dobrze rozmieszamy. Ciasto powinno mieć konsystęcje gęstej śmietany.Doprawiamy przyprawami. Odstawiamy na chwilę.W głębszym garnku podgrzwamy olej.Oleju musi być więcej . Bowiem smażymy na tz, głębokim oleju. Obtaczamy krążki w cieście i smażymy z obu stro ,aż się zrumienią . Wykładamy na ręczniki papierowe i podajemy.Dobry dodatek do piwa,ale i same smakują.
Barbara Maria P. z KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH W KARNIOWICACH
Gall Anonim
Bardzo dziękujemy za przepis! Doskonała jesienna przekąska.
27 wrz 2016, 09:31:47