Kulinaria
Kotlety z kaszy jaglanej i soczewicy
Jeśli lubicie zdrowo się odżywiać polecam kotlety z kaszy jaglanej i soczewicy.
Kotlety z kaszy jaglanej i soczewicy
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- opcjonalnie: pieczarki, papryka, seler
- przyprawy: sól, pieprz, papryka, ulubione zioła, kurkuma (½ łyżeczki)
- mielone siemię lniane lub bułka tarta do obtoczenia
Przygotowanie:
Ugotowaną kaszę jaglaną (w 2 szklankach osolonej wody) łączymy z ugotowaną soczewicą (w 1,5 szklanki osolonej wody). Cebulę podsmażamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i marchewką. Jeśli dodajemy inne warzywa, również podsmażamy je, wcześniej krojąc w drobną kostkę. Wszystkie składniki łączymy, doprawiamy do smaku, dodajemy natkę pietruszki. Z powstałej masy formujemy kotlety, następnie obtaczamy je w siemieniu lnianym lub tartej bułce. Smażymy na oleju kokosowym lub rzepakowym.
SMACZNEGO!
Regina D. z Koło Gospodyń Wiejskich w Mogilnie Małym