Kulinaria
Konopiotka z KGW Ornontowice
Panie z KGW i nie tylko bo spora część mieszkańców śląska i Ornontowic szykuje na wigilię konopiotkę (niektórzy mówią na to siemieniotka ale ona nie zrobiona z siemienia, pewnie dlatego bo po ugotowaniu jest podobna do gotowanego siemienia)
A oto przepis na naszą konopiotkę:
0,5 kg konopi
10 dkg zmielonej kaszy jaglanej (lub manny)
0,5kg kaszy gryczanej lub jęczmiennej
cebula
0,25 l mleka
Konopie opłukać potem zalać zimną wodą zagotować jak zacznie wrzeć wodę odcedzić jest gorzka.
Ponownie zalać wodą i gotować około 1 do2 godzin dolewając wody gdy konopie zacznie pękać i widać białe korzonki.Konopie tłuc tłuczkiem by puściło mleczko (można na stolnicy zgniatać wałkiem do ciasta) potłuczone konopie zalać groącą wodą przemieszać przecedzić mleczko zleać do garnka, powtórzyć płukanie kilka razy gdy woda będzie jałowa łuski wyrzucić. Zupę z konopi zagotować wrzucić pokrojone w prążki cebulę ( można w drobną kosteczkę) przyprawić solą pieprzem i vegetą.(są i tacy co lubią z cukrem) Zupę zagęścić kaszą jaglaną lub manną rozpuszczoną w mleku Kaszę gryczaną lub jęczmienną ugotować w osolonej wodzie na gęsto, nałożyć na talerz zalać konopiotką
Magdalena O. z KGW Ornontowice (reg.Katowice powiat Mikołów)