Kulinaria
Kluski leniwe
Kluski leniwe
- 500 g sera twarogowego
-1 jajko
-100 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli do ciasta
-1 łyżeczka soli do gotowania
Ser twarogowy przepuścić przez praskę do ziemniaków, włożyć do miski dodać jajko, mąki, oraz szczyptę soli.
Masę serową dokładnie wyrobić. Z ciasta formować wałeczki i kroić na małe kluseczki jak kopytka.
Leniwe gotujemy w osolonej wodzie kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię.
Propozycja podania
Masło rozpuścić na patelni, dodać bułkę tartą. Polać leniwe.
Pyszne kluski o wyraźnym smaku sera twarogowego. Szybkie do przygotowania polecamy:)
Alina K. z Koło Gospodyń Wiejskich w Mogilnie Małym