Kulinaria
Kapusta z grochem
Składniki :
- 15 dkg kapusty,
- mała głowka świeżej kapusty,
- 10 dkg suszonych grzybów,
- 10 g fasoli,
- 1 kostka rosołowa,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- pieprz,
- sól,
- maggi,
- masło
Przygotowanie:
Kapustę przepłukać, żeby nie była kwaśna, zalać czystą wodą, dodać kostkę bulionową i gotować. Namoczone grzyby, zalać wodą, gotować. Grzyby pokroić w kostkę, dać do kapusty 2 jabłka (zetrzeć na grubej tarce). 2 cebule udusić, dać do kapusty i dusić przez 2h. Fasolę zalać na noc letnią wodą, na drugi dzień gotować do miękkości, dać do kapusty.
Irena Z. z Koło Gospodyń Wiejskich w Lipniku