Kulinaria
"Kapelusz cukiniowo-grzybowy"
Tak zainspirowały mnie koleżanki z KGW”Morwa Biała” z Jaroszowa, przedstawiając swoje kosze pełne grzybów, że musiałam kupić prawdziwki i przygotować mój „OGROMNY KAPELUSZ”.
Przygotujcie wg przepisu, warto!
Danie jest pyszne na ciepło i zimno, a do tego dania dobre wino białe lub czerwone.
Smacznego!
„Kapelusz cukiniowo-grzybowy”
Składniki:
- 4szt. średniej wielkości cukinie
- 20-30dag przesmażonych prawdziwków
- 30dag sera żółtego
- 3 szklanki bułki tartej (najlepiej swojej produkcji)
- 4 łyżki kaszy mannej
- Łyżka jarzynki
- 4 jaja
- pęczek pietruszki zielonej
- 1szt.cebuli
- 4 ząbki czosnku
- Sól, pieprz do smaku
- ¼ szklanki oleju
Wykonanie:
Prawdziwki przesmażyć na oleju ok.10 minut razem z cebulą i czosnkiem, dodać jarzynkę, chwilę jeszcze smażyć przesmażyć razem. Zetrzeć najpierw ser, a następnie cukinię na tarce o grubych oczkach. Do tych składników dodać: przesmażone grzyby z cebulą i czosnkiem, kaszę manną, bułkę tartą ,żółtka, pokrojoną pietruszkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie dodać ubite na sztywno białko. Dobrze wymieszać składniki, by ciasto zrobiło się wilgotne i tłuste. Przełożyć do ceramicznej, okrągłej formy i piec około 0,5 godziny w temp. 180ºC.,następnie przełączyć na termobieg i piec w tem 190ºC następne 0,5godziny.
Smacznego!
Cecylia P. z Koło Gospodyń Wiejskich Pisarzowice
Brygida P. z Stowarzyszenie Razem dla wsi Żurawia-Włodzimierzewo
Wygląda smakowicie.
2 paź 2017, 11:00:34
Paulina B.
Super przepis! I jaki profesjonalny instruktarz! :-) Dziękujemy Pani Cecylio! :-)
2 paź 2017, 10:36:20
Malwina W.
Uwielbiam grzyby, zatem ten przepis koniecznie muszę wypróbować.
7 lis 2017, 09:31:53