Kulinaria
Gołąbki ziemniaczane
Składniki:
Główka kapusty,1kg ziemniaków, 2 jajka, cebula, 3 ząbki czosnku,1 łyżka masła, sól do smaku i pieprz. Oprócz tego bulion z drobiu, liść laurowy, ziele angielskie(2szt.).
Wykonanie:
Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, jak na placki ziemniaczane. Wycisnąć sok. Cebulę zeszklić na maśle, odstawić do przestudzenia. Potem dodać do masy ziemniaczanej, doprawić solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać żółtka i ubitą z białek pianę, lekko wymieszać. Kapustę sparzyć i zdjąć liście. Na liście kapusty kłaść porcje farszu z ziemniaków i zawinąć gołąbki. Na dnie dużego rondla ulożyć niewykorzystane liście,na nich układać ciasno gołąbki. Zalać 2 szklankami rozpuszczonego bulionu z drobiu. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić na małym ogniu około 1 godz. Gołąbki podawać z gęstą śmietaną, smażonym boczkiem lub sosem grzybowym.
Smacznego
Maria J. z Koło Gospodyń Wiejskich Biały Kościół
Renata K. z Koło Gospodyń Wiejskich Mniszki
Zrobimy napewno.....
20 wrz 2017, 10:28:46