Kulinaria

Gęsina na moim stole
Udało mi się wygrać 5kg gęś w konkursie ogłoszonym przez Gazetę Powiat w ramach akcji "Gęsina na Świętego Marcina". Gęsina wraz z rodziną zjedzona została 11 listopada. Pychota.
Barbara Hipnarowicz sekretarz GRK w Dobrczu
Małgorzata W. z Gminna Rada Kobiet w Dobrczu
Malwina W.
Gratuluję wygranej! Jestem niezmiernie ciekawa w jaki sposób ją Pani przyrządziła i podała :)
22 lis 2017, 17:58:16
Małgorzata W. z Gminna Rada Kobiet w Dobrczu
Witam Panią Malwinę.Ponieważ gęś była duża,poporcjowałam,natarłam ziołami,solą,dodałam suszone jabłka,marchewkę i piekłam w piekarniku w rękawie.Początkowo temp. wysoka, później mniejsza. Pod koniec rozcięłam rękawy by gęś się przyrumieniła.Wytopiło się prawie 2kg gęsiego smalcu. Piekłam 4,5 godziny a zjedliśmy w 20 min. w 9 osób.
22 lis 2017, 17:58:00