Kulinaria
Gęsina
Gęs sprawić jeśli w całości. Jeżeli mamy nogi lub piersi na korpusie to nacinamy lekko skórę. Marynujemy smarować sola majerankiem tymiankiem i czastkami cebuli.Po kilku godzinach możemy przystąpić do obsmazania na patelni czesto odlewajac tluszcz do uzyskania złotego koloru i przekładamy kolejno obsmazone porcje do brytfanny lub naczynia żaroodpornego.Wkladamy do piekatnika na ok.1,5 godz. od czasu do czasu podlewajac .Dokladamy jabłka w całości na wierzchu i przykryte dalej pieczemy.Po wyjęciu odkryć i jeszcze odparowac na palniku.Podawac z pyzami i buraczkami lub modra kapusta.
Irena J. z Koło Gospodyń Wiejskich Zwola
Gall Anonim
Połączenie jabłek z gęsiną jest doskonałe! I jeszcze dobrze doprawiona modra kapusta!! Mniam!
17 lis 2016, 21:44:56